Rovinju status grada prijatelja djece

Marino Budicin, Luka Triska, Edita Sošić Blažević, Maurizio Ivetić i Giovanni Sponza (N. O. R.)
Marino Budicin, Luka Triska, Edita Sošić Blažević, Maurizio Ivetić i Giovanni Sponza (N. O. R.)

Od ponedjeljaka Rovinj je ušao u obitelj gradova prijatelja djece. Taj status, nakon opsežnih priprema i izviđanja na terenu, dodijelilo im je Društvo Naša djeca i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju uz pokroviteljstvo UNICEF-a, čime je uz Labin, Pulu i Buzet postao četvrti grad u Istarskoj županiji sa statusom grada prijatelja djece.

Tim povodom danas je u gradskoj palači održana konferencija za novinare, kojoj su uz gradonačelnika Giovannija Sponzu i njegovog zamjenika Marina Budicina te pročelnicu Odsjeka društvenih djelatnosti Editu Sošić Blažević i voditeljicu Odsjeka za lokalnu samoupravu, informiranje i međunarodnu suradnju Mariju Rocco Črnac, prisustvovali i predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Maurizio Ivetić i njegov zamjenik Luka Triska.

Uz iskazano zadovoljstvo što je Rovinju dodijeljeno ovo društveno priznanje, gradonačelnik Sponza presicu je iskoristio i da se javno zahvali svima onima koji su svojim angažmanom i radom doprinijeli dobivanju statusa, odnosnu ostvarivanju zadanog cilja - dobrobiti djece i mladih.

- Status grada prijatelja djece veliko je priznanje rovinjskoj zajednici, ali je i veliki poticaj i obveza da u ovoj nezahvalnoj financijskoj situaciji svi zajedno usmjerimo energiju da bismo realizirali sljedeći korak, a to je dogradnja Dječjeg vrtića na Valbruni, poručio je Sponza te dodao da je Dječje gradsko vijeće već pružilo priliku da se upoznaju potrebe i mišljenja djece iz prve ruke. Podsjetio je također i da je jedna od prvih njihovih aktivnosti bila priključenje dobrotvornoj akciji, u kojoj su djeca i mladi putem dražbi slika koje su sami izradili pomogli jednom bolesnom članu zajednice.

Novinarima su se obratili i predstavnici Dječjeg gradskog vijeća, pa je predsjednik Maurizio Ivetić u ime sve djece zahvalio građanima, vijećnicima i gradonačelniku kao i komisiji za dodjeljivanje statusa grada prijatelja djece, što su prepoznali njihov angažman, a samim tim i stvorili preduvjete da odrastaju u miru i sigurnosti. Zamjenik Dječjeg gradskog vijeća Luka Triska u svom se izlaganju osvrnuo na budućnost i predstojeći rad te istaknuo da su, na temelju činjenice što Rovinj raspolaže velikim brojem parkova, a za koje do jučer nisu znala i neka djeca, izrađene njihove fotografije.

- Te će se fotografije, u dogovoru i uz potporu djelatnika Gradskog društva Crvenog križa Rovinja iskoristiti kao naslovnice blagdanskih čestitaka i kalendara, dok će sredstva prikupljena od njihove prodaje biti usmjerena na dječji dispanzer i nabavku visinomjera i vage, pojasnio je Luka Triska. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)   


Podijeli: Facebook Twiter