Rovinju državno zemljište u zoni Gripole-Spine

Dosad su u zoni Gripole-Spine izgrađena tek četiri objekta (A. POKRAJAC)
Dosad su u zoni Gripole-Spine izgrađena tek četiri objekta (A. POKRAJAC)

Na temelju ugovora o darovanju s Agencijom za upravljanje državnom imovinom, potpisanog 27. rujna, Grad Rovinj dobio je gotovo 55 tisuća kvadrata državnog zemljišta u poduzetničkoj zoni Gripole-Spine, procijenjenog na 49,7 milijuna kuna. To je značilo raj trakavice započete 2000. godine, kada je usvojen prvobitni urbanistički plan ove zone, koja zbog neriješenih vlasničkih odnosa još nije realizirana.

- Na ovom se primjeru dade zaključiti da nije postojala zajednička politika svih nadležnih državnih institucija, koje bi slijedile nacionalnu političku retoriku za potrebe razvoja hrvatskog gospodarstva, razvoja poduzetništva a time i rasta investicija, naglasio je na današnjoj presici gradonačelnik Giovanni Sponza.

U Vladinom programu za poticanje poduzetništva navodi se da se zemljište u vlasništvu države treba u najkraćem roku predati u vlasništvo županije, gradova i općina, s namjenom otvaranja poduzetničkih zona. Zahtjeve za dodjelu zemljišta rješava povjerenstvo za upravljanje državnom imovinom, najkasnije u roku od 30 dana po primitku zahtjeva, a u slučaju Rovinja taj je postupak potrajao devet godina!

Uz nemogućnost gradnje Grad Rovinj je za to vrijeme izgubio i poticaje za sufinanciranje izgradnje poduzetničkih zona, predviđene Vladinim programom. Za to vrijeme mnogi su rovinjski poduzetnici izgradili svoje objekte u zonama susjednih općina i gradova, pa je Grad i s te strane pretrpio štetu.

Grad je 2010. donio novi urbanistički plan zone, usklađen s novim zakonskim rješenjima. Cijelo područje Gripole-Spine organizirano je u dvije osnovne cjeline: gospodarsku zonu i stambeno naselje. Na poslovnu namjenu otpadaju 22 hektara, a na mješovitu pretežito stambenu 10 hektara.

- Predviđeno je da bi se u zoni moglo smjestiti 50-ak gospodarskih objekata na građevnim česticama prosječne površine oko 4.300 kvadrata, istaknuo je Sponza.

Podsjetio je da je u tijeku procedura izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana. Predloženim izmjenama su otvorene mogućnosti znatnog skraćenja postupaka dobivanja dozvola za građenje, što će doprinijeti dinamizaciji investicijskih ulaganja na području Rovinja.

Na naše pitanje kada će započeti i koliko će koštati gradnja infrastrukture zone Sponza je rekao da je u proteklih devet godina sva energija bila usmjerena na dobivanje zemljišta, pa bi sada bilo preambiciozno reći kada će početi ulaganja. Za gradnju prometnica, oborinske kanalizacije i javne rasvjete u zoni trebat će osigurati 50 milijuna kuna. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter