Rovinjskoj skupini blokirana 2 milijuna eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rješenjem Županijskog suda u Puli osumnjicenima za malverzacije pri kupnji nekretnina za Danka Koncara privremeno je blokirana imovina vrijedna oko dva milijuna eura. Najveci pojedinacni iznosi blokirani su na racunima odvjetnika Željana Hrvatina s kojih je blizak clan njegove obitelji 14. travnja pokušao podici vece iznose. Radi se o dva racuna od kojih je na jednom bilo oko milijun eura, a na drugom oko milijun kuna.

Transakcija je u banci bila odobrena, ali istog ju je dana svojim rješenjem stopirao pulski Županijski sud. Vinki Cetinski, koja je proteklog petka izašla iz jednomjesecnog pritvora, i njezinom sinu Matteu blokirani su racuni s oko 200.000 eura, dok je clanu uže obitelji Borisa Sorga blokiran racun s oko 500 tisuca eura. Sud je Vinki Cetinski privremeno blokirao i stan u zagrebackim Gracanima u kojem živi njezi sin Matteo te nekretnine u Gorskom kotaru.

Tužiteljstvo je sudu predložilo blokiranje imovine osumnjicenih za potkradanje Koncara kako bi se on po okoncanju kaznenog postupka mogao obeštetiti, ali i zato što zakon propisuje da nitko ne može zadržati imovinsku korist ostvarenu pocinjenjem kaznenog djela.

S ciljem da vrate Koncarov novac postupali su i njegovi odvjetnici, koji su putem prijedloga za ovrhu na nekretninama u parnicnim postupcima na Opcinskom sudu u Rovinju tako blokirali imovinu Drage Radolovica, vlasnika tvrtke za nekretnine Istra Bavaria Agentur, još jednog potencijalnog aktera u potkradanju Koncara. Potonji, medutim, iako ga je Koncar prijavio za prijevaru tešku 11 milijuna eura, još nije obuhvacen istražnim radnjama Županijskog suda u Puli.

Blokiranje imovine osumnjicenika za kaznena djela moguce je prije, tijekom i nakon kaznenog postupka. Teret dokazivanja da je imovina stecena legalnim radnjama, a ne kaznenim djelom, pada pak na osumnjicenike. U svakom slucaju Državno odvjetništvo ima na raspolaganju mnogo instrumenata i mjera kako bi ušlo u trag imovini, a u slucaju osumnjicenih u aferi "Cetinski-Koncar" sumnja se da je dio novca prebacivan i na racune izvan zemlje.

Izlazak Vinke Cetinski i Marina Sorga iz pritvora protekle subote te ostanak odvjetnika Željana Hrvatina i Borisa Sorga u odvjetnickim krugovima razlicito interpretiraju. Odvjetnici koji zastupaju Koncara, kao i on sam, nisu zainteresirani za to da Vinka Cetinski bude iza rešetaka, vec da se cijela situacija razjasni, a Koncaru vrati novac.

Još prošloga tjedna neslužbeno smo doznali da se priprema novo proširenje istrage protiv Cetinski i ostatka rovinjske skupine kojom bi se inkriminirani iznos popeo za dodatnih milijun eura, pa bi ukupan iznos za koji se terete mogao narasti na više od 51 milijun kuna.

Paralelno sa sudskom istragom koja se provodi zbog sumnje da su Vinka Cetinski, Željan i Romina Hrvatin, Boris i Marin Sorgo te Gordan Dobrovic i Željko Bilic pri kupoprodaji nekretnina za Koncara stavili u vlastiti džep oko 43 milijuna kuna po Istri prodavatelje obilaze i Koncarovi privatni istražitelji. No Koncar je narucio i studiju koja bi trebala pokazati što je realno dobio za više od 100 milijuna eura, koliko je izdvojio za kupnju nekretnina u Istri. Naime, pokazalo se da su neke od nekretnina koje su masno placene, potpuno bezvrijedne i neiskoristive.


Podijeli: Facebook Twiter