Rovinjsko vijeće se smanjuje na 17 članova

(A. POKRAJAC)
(A. POKRAJAC)

Usklađenjem Statuta Grada Rovinja s izmjenama zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi te o lokalnim izborima, rovinjsko Gradsko vijeće će u novom sazivu umjesto 19 imati 17 vijećnika. Rovinj je, naime, u društvu gradova s deset do dvadeset tisuća stanovnika koji imaju pravo na 17 vijećnika. Ipak, može se desiti da će ih imati i više. Autohtonu talijansku manjinu mora u Vijeću zastupati najmanje četiri vijećnika, a u slučaju da na izborima ne bude izabrano svih četvero prvi sljedeći ući će automatizmom.

Kada je riječ o izvršnoj vlasti, Grad Rovinj će ostati na dosadašnjoj formuli s gradonačelnikom i dva zamjenika, od kojih jedan mora biti iz redova talijanske manjine. Uz postojeće, poprilično velike ovlasti, gradonačelnik dobiva i nove, među njima imenovanje nadzornih odbora i upravnih vijeća gradskih poduzeća i ustanova. Hoće li zbog toga doći do angažiranja stručnjaka ili će se i dalje ponajprije kadrovirati prema stranačkoj pripadnosti, ostaje da se vidi.

Mijenjaju se i neke odredbe pokretanja referenduma o opozivu gradonačelnika, što sada može isprovocirati trećina gradskih vijećnika, 20 posto upisanih birača ili većina mjesnih odbora, kojih u Rovinju nema godinama. U slučaju takve, za gotovo jednostranački Rovinj hipotetske mogućnosti, Gradsko vijeće mora raspisati referendum glasovima svih vijećnika ili se raspušta.

Vijeće se može raspustiti i zbog neodržavanja sjednice duže od tri mjeseca. Izmjenama statuta i vijećnici su dobili nove ovlasti, od mogućnosti sazivanja vijeća sa zahtjevom trećine članova, do svojevrsnog imuniteta za izraženo mišljenje ili glasanje u Gradskom vijeću.

Novim zakonskim odredbama morao se prilagoditi i poslovnik Gradskog vijeće. Umjesto najstarijeg vijećnika, sada će konstituirajuću sjednicu voditi nositelj liste koja je izborila najviše mandata. Poslovnik je Vijeću dodao nove ovlasti, pa i bez gradonačelnika može predložiti privremeni proračun. Time su izbjegnute mogućnosti blokade kojima su gradonačelnici mogli isprovocirati raspuštanje vijeća i nove izbore.

Zanimljivo je, međutim, da smicalicama oko nedonošenja proračuna sada Vijeće može rušiti gradonačelnika, jer se u tom slučaju, za Rovinj opet hipotetskom, ono raspušta, ali i razrješuje gradonačelnik. Za izmjene statuta i poslovnika mora glasovati dvije trećina vijećnika. Na rovinjskom Gradskom vijeću izmjene statuta su prihvaćene s jednim suzdržanim glasom, a poslovnika jednoglasno. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter