Rovinjski vijećnici o swingerima i čistoći plaža

Punta Križa (Arhiva)
Punta Križa (Arhiva)

Medijska buka o već čuvenim rovinjskim swingerima i prava lavina komentara na napise nisu mogli proći bez reakcije gradskih vijećnika. Na pitanje zamjenice predsjednika vijeća Cinzije Ivančić (IDS) gradski pročelnik za komunalno uređenje Ando Saina je rekao da su na prijavu Grada Rovinja građevinska i ostale inspekcije zaustavile bespravnu gradnju beach cluba u neposrednoj blizini plaže na Punti Križa, (u medijima proglašene swingerski rajem  op.a.) kojeg ruski investitori sami ruše.

Na plažama Punte Križa i obližnjim uvalama Kaštelan i Valfaborsa, komunalni radari su postavili ploče o zabrani obavljanja bludnih radnji i ekshibicionizma. Po njegovim riječima, prema Zakonu o javnom redu i miru za ovo područje, zaštićeno još 1968. kao vrijedan mediteranski krajolik, Grad Rovinj je angažirao jednu zaštitarsku službu, čije će ophodnje čuvati gustu šumu od jutra do mraka, ponajviše zbog mogućnosti požara, ali i plažu da se na njoj ne bi događala ova nova vrsta turizma, koja nije predviđena master-planom rovinjskog turizma.

Na ovu temu nadovezao se nezavisni vijećnik Bruno Poropat konstatiravši da imidž Rovinja ne ruše samo swingeri, već i nečistoća na plažama, pogotovu na famoznoj Punti Križa, gdje su se nekada kupale čitave obitelji. Stoga je predložio da se odrede kupališne zone, ali ne na način da se daju u koncesiju da uz obalu rade bučni agregati kako bi hladili piće i sladoled, već da se da prilika mladima i nezaposlenima, pa i poljoprivrednicima da ostvare neki prihod od prodaja voća, iznajmljivanje ležaljki i ostalog.

Ako se ni na taj način ne mogu održavati plaže, neka se urede i uzima neka mala naknada za korištenje. Izračunao je da bi s tri milijuna noćenja i plaćanja eura za ulazak na gradske plaže Grad prihodovao tri milijuna eura, kojima bi se uredile ne samo plaže, već o cjelokupni obalni pojas.

Ivan Begić, pročelnik za urbanizam, složio se s Poropatom da su neke plaže nedostatno uređene. Ipak, podsjetio je da je Grad Rovinj uredio plažu i okoliš cijele uvale Kuvi, potom i uvale Lone, a u planu je i uređenja Punte Križa, za koju je već izrađen idejni plan. Dodao je i da su određene kupališne zone koje se mogu dati u koncesiju, pa već imaju koncesionare koji se uz usluge na plaži brinu i o njenoj čistoći.

Zaključio je da je u tijeku izmjena urbanističkog plana turističke zone Monte Mulini, koji će omogućiti uređenje plaže od ACI marine do uvale Lone. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter