Rovinjski vijećnici: Mirnu treba sačuvati od propasti

Mirna se nalazi pred postupkom predstečajne nagodbe (M. MIJOŠEK)
Mirna se nalazi pred postupkom predstečajne nagodbe (M. MIJOŠEK)

Na izvanrednoj sjednici vijećnici Grada Rovinja jednoglasno su prihvatili prijedlog zaključka o postupku predstečajne nagodbe Mirne d.d.- Poslovni sistem za ulov i preradu i promet ribom i ribljim prerađevinama, kojim bi se potraživanja Grada u visini od 935.635 kuna pretvorila u vlasnički udjel u "Mirni".

Kako se tijekom sjednice imalo prigode čuti Mirna je bila i ostala sinonim rovinjskog/hrvatskog ribarstva te je se kao istarski gospodarski brend treba sačuvati od propasti, a u njeno spašavanje uključiti Državu, Županiju, grad Rovinj i sve njene vjerovnike.

U svom uvodnom slovu i obrazloženju zaključka, gradonačelnik Rovinja, Giovanni Sponza, podsjetio je da je Mirna u svojoj dugog povijesti preživjela brojne nedaće, pretvorbu i privatizaciju, zaključivši i da je dosta onih koji Mirnu vide kao svoju agenciju za rentanje i busness nekretnina.

-Mirna se danas nalazi pred postupkom predstečajne nagodbe, pokrenutom lani u srpnju. Nažalost, tražbine vjerovnika daleko premašuju vrijednost imovine, a njen najveći vjerovnik je Država koja od Mirne potražuje oko 30 milijuna kuna, dok Grad Rovinj potražuje nešto više od 649 tisuća kuna, odnosno sa svojim Komunalnim servisom još oko 286 tisuća, što zajedno čini iznos od 935.635 kuna, rekao je Sponza, navevši i da Mirna danas zapošljava 250 djelatnika koji rade u dvije smijene, te da sve svoje proizvode imaju osiguran plasman.

I dok je sa svoje strane Gradsko vijeće Rovinja dalo šansu i zeleno svijetlo Mirni i njenim djelatnicima, svijetla ili manje svijetla budućnost Mirne znat će se 13. veljače za kada je zakazano novo ročište o predstečajnoj nagodbi, a presudnu će ulogu imati Ministarstvo financija. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter