Rovinjski turizam bilježi rast dolazaka i noćenja

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

- Od 1. siječnja do danas u Rovinju smo registrirali 18 posto više dolazaka, odnosno 102.423 gostiju, koji su ostvarili 426.376 noćenja što je četiri posto više od lani u istom periodu, objavila je na konferenciji za novinare u sjedištu Turističke zajednice Rovinj direktorica Odete Sapač.

Nesrazmjer u većem porastu dolazaka turista od noćenja Sapač je objasnila organizacijom utrke "Red Bull Air Race" u travnju koji je u grad svete Eufemije na nekoliko dana doveo posjetitelje koji inače tu ne bi bili.

- Vidljivo je da se minus od 25 posto u ostvarenim noćenjima zabilježen u svibnju već nadoknadio u prvih tjedan dana lipnja, a sve zbog različitih termina vjerskih praznika koji se ove godine obilježavaju u tom mjesecu. Naime, u lipnju je u prvih deset dana zabilježeno 40 posto više dolazaka i 27 posto više noćenja u odnosu na isti period prošle godine - kazala je Sapač naglasivši da u TZ-u ostaju realnih pogleda na sveukupni turistički promet na godišnjoj razini, pa očekuju da će na koncu bilježiti porast od tri posto noćenja u odnosu na lani odnosno 3.280.000 noćenja.

Rovinj je turističku sezonu dočekao novouređenom plažom u uvali Lone, kao i novouređenim smještajnim i ugostiteljsko zabavnim objektima u naselju Villas Rubin, te značajnim infrastrukturnim zahvatima, s posebnim naglaskom na uređenje ceste od zone Porton Biondi do turističkog naselja Amarin, rekla je direktorica Sapač napomenuvši da bilježe značajan porast kapaciteta turističkih ležajeva u privatnom smještaju.

U ovoj je godini do danas registrirano čak 510 novih postelja u kategoriji Usluge smještaja u domaćinstvu, što znači da sada na području Grada Rovinja 7.742 kreveta (23 posto) otpada na kapacitet u privatnom smještaju.

Na novinarsko pitanje kako će se prometne gužve zbog istodobne gradnje kružnih tokova u Rovinju (Turnina) i Balama odraziti na zadovoljstvo turista i turističkih radnika, Sapač je kazala da se, zbog mogućeg prometnog kolapsa, radove htjelo izbjeći u vrijeme utrke "Red Bull Air Race". Radove je zatim odgodila sudska žalba, a nije ih se moglo odgoditi za jesen, jer dotad vjerojatno ne bi bilo  sredstava iz državnog proračuna. Apelirala je na strpljenje, naročito do ponedjeljka, kada će se na Turnini uz nekoliko cestovnih premosnica započeti prometovati u oba smjera. (A. DAGOSTIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter