Rovinjski sushi je umjetnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekolicina nas je gradana upozorila da se u crkvi Svetog Križa, koja se nalazi u istoimenoj ulici u starogradskoj jezgri, uz samu obalu, nezakonito prodaju hrana i pice te da se time narušava kulturna i sakralna baština grada.

Naime, na javni natjecaj koji je raspisao Zavicajni muzej koji upravlja crkvicom koja je ujedno i galerijski prostor, javila Nataša Fiala koja posluje drugu godinu u galeriji preko puta crkvice. Ove godine nakon otvaranja galerije u crkvici gostima je ponudila i japanski specijalitet sushi - sirovu ribu.

"Suhi ne nudim u crkvici, imam nekoliko stolova u galeriji i ovu hranu deklariram kao umjetnost - eat art/umjetnost jedenja. Sve se odvija iskljucivo u galeriji, a ne u crkvi", pojašnjava Fiala te dodaje da su u nekoliko navrata bili komunalni redari te nikada nije evidentirano da se u crkvi išta prodaje.



Na pitanje ima li dozvolu za služenje hrane, bez obzira što ju ne nudi u sakralnom objektu, kaže da nema, ali da je sakupljena sva potrebna dokumentacija i da prostor ispunjava sve uvjete.

Potvrdu da komunalni redari nisu evidentirali prodaju hrane unutar crkvice dobivamo i od ravnateljice Muzeja Katarine Maric koja pojašnjava da je crkva dana na korištenje do kraja 2009. s ciljem da bude otvorena.

Prema potpisanom ugovoru, u galeriji-crkvici mogu se održavati mini art eventi, odnosno dogadanja poput citanja poezije i slicno. Potvrdila je da su u nekoliko navrata kontaktirani i upozoreni na cinjenicu da se tamo prodaje hrana, te su sukladno tome i reagirali.



"Krajem srpnja je napravljen uvid u stanje te smo pisanim putem upozorili da se mora ukloniti tenda na ulazu u lodu crkve cime je onemoguceno njezino razgledavanje u vecernjim satima kada je galerija zatvorena. Isto je receno i za natpis na crkvi koji je reklamirao sushi te stolove koji su bili u lodi, a posebno je naglašeno da u tom prostoru nije moguce služiti hranu i pice iako se, prema tvrdnjama gospode Fiala i komunalnom izvješcu, to doista ne cini u prostorima crkve", rekla je Maric te dodala da daljnje mjere poduzimati u skladu s ugovorom.

Crkvica je sagradena 1592. godine, a prema legendi, u neposrednu je blizini doplutao sarkofag s tijelom svete Eufemije pa je stoga lokalno stanovništvo posebno štuje. Dok jedni protestiraju, drugi smatraju da je dobro što je crkvica otvorena i što se nešto dogada i mišljenja su da je ovakav vid promocije manje neukusan od brojnih galerija u umjetnickoj ulici Grisia gdje turiste radi kupnje jeftinih suvenira vuku za rukav.


Podijeli: Facebook Twiter