Rovinjski školarci zakinuti za maturalac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Polaznici treceg razreda Srednje škole Zvane Crnje bit ce jedni od rijetkih srednjoškolaca koji uoci pocetka iduce školske godine nece krenuti na maturalni izlet. Naime, nastavnicko vijece škole odlucilo je da nece voditi maturante na izlet po kojem se, uz maturalnu vecer, obicno najviše pamte srednjoškolski dani.

Na našu je adresu stiglo nekoliko mailova ucenika, a telefonski su nas kontaktirali i roditelji koji se ne mogu pomiriti s cinjenicom da im kceri ili sinovi nece otici na maturalac.

Navodno je prošlogodišnji dogadaj - kada se jedan ucenik napio i završio na Hitnoj na ispumpavanju - bio kap koja je prelila cašu. Uz ovaj, kao i niz drugih loših primjera iz drugih škola, nastavnici škole vecinom glasova odlucili su da nece preuzeti odgovornost te voditi ucenike na put u inozemstvo, kamo se obicno putuje na maturalni izlet.

- Jako smo razocarani. Mislim da nije u redu da zbog nekolicine neodgovornih ispaštamo svi. Stvarno smo razocarani i pokušali smo svašta - razgovarati s ravnateljicom, sami se organizirati, ali nije se lako dogovoriti. Neki roditelji nece pustiti naše kolege iz razreda da odu sami bez pratnje profesora, a nastavnici koji bi nas možda i pratili ne mogu jer je tako odlucilo nastavnicko vijece. Zadnje što se dogovaramo je da odemo barem nekoliko dana na vikend negdje kod nas, kaže nam jedna od polaznica treceg razreda, a njezino mišljenje dijeli vecina maturanata.

Ravnateljica škole Marija Brana nije htjela davati izjavu. Kaže da se roditelji koji se javljaju nama trebaju javiti njima ukoliko imaju više pitanja.

Nastavnicka odluka da maturante ne vode na izlet može se i shvatiti, no je li rješenje trebalo biti tako drasticno, trebalo bi razmisliti, smatraju neki roditelji. Ipak, ima i onih koji podržavaju ili bolje receno shvacaju ovakvu odluku jer, kako kažu, djecu je sve teže kontrolirati i na profesorima je velika odgovornost. I sami ucenici škole kažu da ima pojedinaca koji su neodgovorni i neposlušni, a uglavnom su to baš oni ciji roditelji misle da su "zlatni".

Kako god, ovoj generaciji maturanata bit ce uskraceno druženje u nekoj od europskih zemalja ili u Hrvatskoj ukoliko se sami ne uspiju organizirati.(Mihaela MEDIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter