Rovinjski SDP i HSLS nezadovoljni rashodima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Članovi Kluba vijećnika SDP-a i HSLS-a koji nisu podržali Prve izmjene i dopune Proračuna grada Rovinja i Izmjene i dopune Programa rada gradonačelnika i Gradske uprave za 2013. godinu, održali su danas konferenciju za novinare.

Iako se, kažu, s prihodnom stranom proračuna, koja se umanjila za oko 2,3 milijuna kuna, mogu složiti, s rashodovnom stranom to ne mogu učiniti. Smatraju da je na rashodovnoj strani došlo do značajnih promjena, velik dio kojih nema veza sa smanjenjem prihodovne strane Proračuna.

- Kada Proračun razmatramo na razini Odjela onda najveće smanjenje bilježi Upravi odjel za proračun, gospodarstvo i europske fondove za oko 1,5 milijuna kuna, odnosno iz Upravnog je odjela za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i izdavanje akata izbačen iz rashodovne strane urbanistički plan Sjeverne luke Valdibora (zajedno sa Studijom utjecaja na okoliš), kao i parterno uređenje platoa oko crkve svete Eufemije. Što se pak tiče Upravnog odjela za izgradnju i održavanje objekata unesene promjene nisu popraćene vjerodostojnim obrazloženjima, odnosno ili se povećavaju ili smanjuju sredstva za pripremu dokumentacije, projekte ili studije, kao i za investicijsko održavanje i građenje objekta, na način da se na nekim projektima iznosi udvostručuju, prepolovljavaju ili u potpunosti ukidaju uz vrlo štura ili nepotpuno objašnjenja, istaknuo je na pressici Petar Radetić, gradski vijećnik iz redova SDP-a.

Dodao je da se kod investicijskog održavanja odustalo od radova na izvanrednom održavanju Ulice Stjepana Radića i gradnji dječjih igrališta, kod građenja objekata od prometnica u gospodarskoj zoni i nogostupa na trasi Štanga-Fažanska te zaključio da ukoliko se i neke od predloženih promjena ocijene opravdanim (poput Dječjeg vrtića "Neven", školsko-sportske dvorane Gimnazija i Doma za odrasle "Domenico Pegolis"), još uvijek je puno predloženih koje se mogu smatrati lošim planiranjem ili mijenjanjem po nečim željama ranije složen Proračun i Program rada.

Osvrnuo se i točku dnevnog reda Gradskog vijeća Rovinja koja se tiče Odluke o izmjeni i dopuni UPU gospodarske zone Gripole Spine, za koju je Klub vijećnika SDP- HSLS dao glas ali samo zato da ih se ne bi prozivalo kao kočničare buduće poslovne zone. - S obzirom da je prošlo 20 godina otkad je donijet prvi plan za ovu zonu a još smo praktički na početku, (što se može ocijeniti kao nesposobnost ili nepostojanje volje) smatramo da bi se trebala sazvati tematska sjednica Vijeća i temeljem općeg konsenzusa donijeti odluke o daljnjim aktivnostima vezanim za poslovnu zonu Gripole Spine, zaključio je Petar Radetić. (N. O. RADIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter