Rovinjski rujan u znaku blagdana sv. Eufemije

Tradicionalna prerada grožđa na trgu (D. ŠTIFANIĆ)
Tradicionalna prerada grožđa na trgu (D. ŠTIFANIĆ)

Obilježavanje Dana grada Rovinja i blagdana njegove zaštitnice sv. Eufemije, o čemu su novinare izvijestili dogradonačelnik Marino Budicin i tajnik Saveza sportova Gianni Rocco, već je započelo. U subotu u 10 sati iz turističkog naselja Villas Rubin krenut će 14. plivački maraton Sv. Eufemija. Na ljetnoj terasi Zajednice Talijana navečer će se održati tradicionalna "Večer u obitelji", a u fotografskoj art-galeriji Batana izložba fotografija o modnom workshopu u Rovinju.

Uoči praznika u petak, 14. rujna, na otvorenim terenima kod hotela Eden započet će trodnevni međunarodni košarkaški turnir veterana. Navečer na Trgu maršala Tita održat će se koncert Limene glazbe Rovinja i njihovih gostiju iz austrijskog gradića St. Magdalena kod Linza.

Bogat program u subotu uoči praznika započet će već u 9 sati na Štangi tradicionalnim boćarskim turnirom Kup sv. Eufemije. U 10 sati u dvorani Valbruna započinje 3. Rovinj Open 2012. u tea kwon dou. Sat kasnije startat će regata krstaša u rovinjskom akvatoriju. U 12 sati iz uvale Palud će, nakon što Natura Histrica predstavi tamošnji ornitološki rezervat, krenuti tradicionalna rekreativno-edukacijska akcija "Od punte do punte morem i kopnom" sa 180 učenika. Do Rovinja će krenuti plivači, trkači i hodači.

Popodnevni program počet će vaterpolskim memorijalom "Nikša Kalačić" na bazenu Delfin. Nakon mimohoda Limene glazbe i Rovinjskih mažoretkinja s Trga maršala Tita krenut će 10. biciklijada u povodu Dana grada. Prije svečane sjednice Gradskog vijeća, na kojoj će se podijeliti ovogodišnje gradska nagrade, zakazane za 17 sati u Multimedijalnom centru, na tamošnji rt Sv. Nikola stići će sudionici akcije "Od punte do punte morem i kopnom" i maratonci predvođeni Sandijem Mužinom, koji će trčati na relaciji Pula - Rovinj.

Od 18 sati na malom molu odvijat će se Rovinjski festival vina s demonstracijom i natjecanjem u klasičnoj preradi grožđa. Uz degustaciju istarskog pršuta, sira, kolača i ribe građanima i rovinjskim gostima uz piće besplatno će se podijeliti više od 500 porcija pečenih srdela. Na Trgu brodogradilišta nastupit će plesne skupine Arabesque i Roxanne te njihovi gosti iz baletne škole iz zbratimljenog Leonberga. Od 19.30 na Trgu maršala Tita nastupit će midi pjevači Zajednice Talijana Oriana Vozila, Sergio Preden Gato, duo On line, trio Biba, Vlado & Ligio, folk grupa Batana i Party band.

Program na sam praznik u nedjelju, 16. rujna, započet će već u 8 sati sajmom na parkiralištu Valdibora i izlaganjem tradicionalnih istarskih alata na Trgu na mostu. U crkvi sv. Eufemije održat će se četiri mise posvećene rovinjskoj zaštitnici, koje će predvoditi biskup Ivan Milovan, pastoralni vikar Zagreba Zvonimir Sekelj, rovinjski i baljanski župnici Milan i Darko Zgrablić.

U Kantinonu će se odigrati tradicionalni turnir u briškuli i trešeti. Na Trgu maršala Tita će se od 10 sati, nakon nastupa Rovinjskih mažoretkinja, održati dječji turniri u tenisu, košarci i rukometu. Navečer će na trgu nastupiti Massimo Savić i Master band, a u crkvi sv. Franje održat će se 13. smotra zborova, na kojoj će domaćini Rubino ugostiti još tri zbora. Praznički program zaključit će se 22 i 23. rujna međunarodnim turnirom u odbojci u dvorani Valbruna.( A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter