"Rovinjski ribari" Dalibora Talajica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Treca ovogodišnja izložba ponovno je napunila jednu od rijetkih naših galerija umjetnicke fotografije, rovinjsku Batanu. Postavljena je naime izložba Dalibora Talajica "Rovinjski ribari", pa je to bila prigoda da u galeriju navrate i mjesni peškaduri.

Izložbu koja se može razgledati do kraja travnja je otvorio predsjednik Centra vizualnih umjetnosti "Batana" Mladen Boljkovac uz asistenciju Christine Golojka. Kustos izložbe Renata Vrtaric je naglasila da je Talajic fotografirao ribare ne samo dokumentaristicki, vec i sa snažnim emocijama. Posebno je pohvalila kompoziciju i kutove snimanja autora, te korištenje igre svjetla i sjene.

- Izložene fotografije imaju snažnu socijalnu dimenziju, s naglaskom na sentimentalnost. Dalibor Talajic je ovim ciklusom dokumentirao odbljesak vremena, pa mu možemo zahvaliti što nam je omogucio umjetnicki doživljaj, zakljucila je Renata Vrtaric.



Sam autor je rekao da je izložba nastajala pet godina, a uslijedit ce i nastavak, jer se i dalje misli družiti s ribarima bilježeci njihovu nestajuci tradiciju.

- Kroz ciklus o ribarima prešao sam razne stilove i stepenice. Zapoceo sam s crno-bijelim fotografijama, koje su romanticnije, a potom prešao na realnije boje. Zahvaljujem se ribarima što me nisu ignorirali, dr. Borisu Domagoju Bileticu i Vladi Majericu, koji su izložbu popratili tekstovima za katalog, rekao je Talajic.

Izložbu inace otvara in memoriam fotografija lani preminulog Vlade Širole, koji je bio dobri duh rovinjskih kulturnih dogadanja, ali i iskonski covjek mora. Covjekom s mora Talajica je nazvao i dr. Boris Domagoj Biletic analizirajucu njegove fotografije ljudi od mora, koji su to ne samo tradicijom, vec i egzistencijalnim predanjem. (Napisao i snimio Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter