Rovinjski psi bez obavezne brnjice

Brnjice su, prema gradskoj odluci, oslobođene samo patuljaste pasmine (M. MIJOŠEK)
Brnjice su, prema gradskoj odluci, oslobođene samo patuljaste pasmine (M. MIJOŠEK)

Nakon napada jednog psa na drugog početkom mjeseca, što je završilo tragičnim posljedicama po životinje, rovinjski komunalni redari pojačali su kontrole pasa, odnosno načina njihovog držanja na javnim površinama. Epilog nemilog incidenta na omiljenom šetalištu Rovinjaca na Zlatnom rtu i predjelu kamenoloma jest da je napadnuti pas podlegao ozljedama, a potom je eutanaziran pas napadač.

Kako doznajemo, u nedavnoj akciji koju su proveli redari uz pomoć djelatnika policije, od 12 zatečenih pasa (od kojih je devet bilo u društvu vlasnika) niti jedan nije imao brnjicu, dok u tri slučaja pas nije bio na povodcu. Ipak, ohrabruje da su svi vlasnici četveronožnih ljubimaca pri ruci imali pribor za čišćenje psećeg izmeta. Komunalni redari u svih su 12 slučajeva izdali upozorenja vlasnicima te ih obavijestili da sljedeći put nema oprosta. Kazne za neimanje brnjice, a Odluka o uvjetima i načinu držanja te postupanju sa životinjama nalaže da je moraju imati svi psi izuzev patuljastih pasmina koje se mogu nositi na rukama, kao i za vođenje pasa bez povodca te neuklanjanje psećeg izmeta s javne površine kreće se u visini od 500 do tisuću kuna.

Od nadležnog gradskog pročelnika Andre Šaine, uz primjedbu da komunalnim redarima nije cilj kažnjavanje vlasnika pasa, već njihovo educiranje, stiglo je i "obećanje" da će se kontrole držanja pasa na javnim površinama, uz djelatnike policije, a sada i veterinarske inspektore, nastaviti. Posjetio je i na Pravilnik o lokacijama na kojima se psi ne moraju voditi na uzici (lokacije parka Centener, Zlatni rt i Kuvi) od 6 do 9, odnosno 17 do 19 sati poslijepodne.

Uz pojačan angažman komunalnih redara, policije i veterinarskih inspektora, "probudili" su se i građani. Netko ili neki, kojima je očito prekipjelo čistiti kakice za tuđim psima, dali su si truda i svoju starogradsku ulicu oblijepili plastificiranim obavijestima kojima od vlasnika pasa traže da počiste za svojim kućnim ljubimcima kako to više susjedi i oni kojih se to i ne tiče, i ubudeće to ne bi morali raditi za njih. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter