Rovinjski policajci osudeni zbog zlostavljanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog zlostavljanja dvojice mladica, kaznenog djela koje su pocinili kao službene osobe, odnosno policajci rovinjske policijske postaje, na pulskom Opcinskom sudu osudeni su Josip Perko (34) i Berislav Vrancic (38).

Presudom koju im je izrekao sudac Pavle Peršic obojici su za pocinjena kaznena djela zlostavljanja u obavljanju službe ili javne ovlasti izrecene uvjetne sankcije - Perku, koji je osuden i zbog ozljedivanja jednog od mladica, dvije godine zatvora uz rok kušnje od tri godine, a Vrancicu godinu i tri mjeseca zatvora, a koji ce odlazak u zatvor takoder izbjeci ako u iduce tri godine ponovno ne pocini neko kazneno djelo.

Naime, Perko i Vrancic nedjela su pocinili na štetu Aleksandra Verica i Ivana Jelica, koji je u inkriminirano vrijeme, u listopadu 2006., bio maloljetan.

Kada su mladice legitimirali na lokaciji ispred ronilackog kluba u Rovinju, Vrancic je najprije bez zakonitog razloga više puta udario Verica po glavi, dok se Perko okomio na Jelica, kojeg je više puta udario šakama po glavi, a tijekom vožnje do rovinjske policijske postaje tada 17-godišnjem mladicu je psovao majku. Pored toga, Perko je Jelicu i Vericu rekao da ce vidjeti svoga Boga kad dodu u PP Rovinj, Jelicu je i istrgnuo mobitel iz ruku kada je ovaj pokušao nazvati majku te ga ponovno više puta udario šakama po glavi.

Kada su stigli u rovinjsku postaju, Perko je mladicima naredio da izuju obucu i stoje bosi uza zid, a kada je Jelic zatražio da mu se omoguci da kontaktira odvjetnika, policajac Perko mu je rekao: "Ja cu ti biti odvjetnik." Ponovno je tada više puta udario Jelica šakama po glavi, a na isti je nacin izudarao i Verica iako mu je ovaj napomenuo da je bolestan.

Iživljavanje policajca Perka nad Ivanom Jelicem i Aleksandrom Veric promatrao je njegov kolega Berislav Vrancic, koji, iako je kao policajac bio dužan sprijeciti nasilje, nije reagirao. Jelicu je od udaraca nasilnog policajca natucena lijeva sljepoocna regija, lijevo oko i lijeva uška. (Marina VUKŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter