Rovinjski plivači bez krova nad glavom

Za rad zimskog bazena o Rovinju godišnje bi se trošilo oko milijun kuna (A. POKRAJAC)
Za rad zimskog bazena o Rovinju godišnje bi se trošilo oko milijun kuna (A. POKRAJAC)

Sredinom 2011. Adris grupa je rovinjskom vaterpolo klubu Delfin donirala milijun kuna za pokrivanje istoimenog ljetnog bazena olimpijskih dimenzija. No, za kupnju i instaliranje balona kojim će se bazen natkriti te za nadogradnju energetskog sklopa trebalo bi osigurati nešto manje od dva milijuna kuna.

Vaterpolo i istoimeni plivački klub, koji dijele bazen, su potom formirali radnu grupu koja je s Gradom Rovinjom i Savezom sportova radila na zatvaranju financijske konstrukcije pokrivanja bazena. Dobivene su i dodatne donacije Zagrebačke banke i Agrokora.

Suradnja je, međutim, stala jer se prije gradnje novog hotela Park, u neposrednoj blizini bazena, planira izrada detaljnog urbanističkog plana cjelokupnog područja. U vaterpolo klubu smatraju da će, čeka li se donošenje plana, proći još nekoliko godina, pa će i prikupljene donacije izgubiti na vrijednosti.

"Do sada smo izradili projekt pokrivanja bazena i nadogradnje energane. Za dogrijavanje vode u bazenu koristit ćemo toplinsku pumpu, čime bi produžili sezonu korištenja bazena.

Zatvoreni bazen ćemo grijati kotlovnicom na lož ulje ili na plin kada stigne do bazena. Na prošlotjednoj skupštini kluba donijeli smo odluku da se više ne čeka i da se krene s prvom fazom ugradnje toplinske pumpe.

Realno bi pumpu trebalo postaviti do iduće turističke sezone, pa bi bazen mogli dogrijavati slijedeće jeseni. Nakon što krenemo s drugom fazom, izvjesno je da ćemo dobiti i nove donacije", kaže Darko Radetić, predsjednik vaterpolo kluba Delfin.

Budući da će se za rad zimskog bazena godišnje trošiti nešto više od milijun kuna, dva kluba, Grad i Savez sportova nastoje čitav projekt podići na županijsku razinu.

O tome su vođeni razgovori s klubovima iz Pule, Vrsara i Poreča, koji bi zimi također koristili bazen i uključili se u financiranje troškova.

Rovinj ima najdužu tradiciju sportova na vodi, pa je vaterpolo klub pokrenuo formiranje županijskog saveza u koji će, uz rovinjski, ući tri kluba iz Pule, vrsarski i porečki. Svim tim klubovima zimska baza za pripreme i igranje bit će rovinjski bazen. (Aldo POKRAJAC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter