Rovinjski Photodays: Grand Prix za Matica Zormana

Dobitnici nagrada 9. Photodaysa (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Dobitnici nagrada 9. Photodaysa (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Svečanom dodjelom nagrada večeras je u dvorani Adris okončan službeni dio ovogodišnjih, 9. Rovinj Photodaysa. Bila je to i kratka prigoda na prisjećanje na sve dosadašnje edicije, ali i prilika da se istakne činjenica da su iz godine u godinu Photodays neizostavni čimbenik kulturne ponude Rovinja. Kako je istaknuo direktor Photodaysa Denis Rendić, Rovinj je jedan od važnijih fotografskih festivala Europe, s kojeg se najbolja ostvarenje "poklanjaju" državi, odnosno bivaju pohranjena u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Na ovogodišnji natječaj Rovinj Photodaysa pristiglo je više od 8,5 tisuća fotografija koje je prijavilo 600-njak autora iz 35 zemalja, iz kojih su nacionalni selektori i savjetodavni odbor festivala najprije suzili izbor glavnim selektorima na čelu s Mindaugasom Kavaliauskasom i Kristinom Juraité, koji su pak odabrali po tri finalista u svakoj kategoriji. Valja istaknuti da se u finale pozicioniralo čak osam domaćih autora, četiri iz Srbije, po dva iz Slovenije, Italije i Rusije te po jedan autor iz Španjolske i Litve.

U kategoriji "Arhitektura" prvo mjesto pripalo je Paolu Fuscou (Oggi é la festa di), drugoplasirana je Mirna Pavlović (Dulcis domus), a trećeplasirani Luka Dubroja (Naopako). Kategorija "Dokumentarna" pobjedu je donijela Maticu Zormanu (The Balkan Route), drugo mjesto Josep Echaburu Muletu (Blind Colours), dok je treće mjesto osvojila Olga Ingurazova (Scars of Indepedence). U kategoriji "Moda" pobjedu je odnijela Ivana Tešić (Ogledalo), drugoplasirani je Primož Zorko (Fall-en-Winner), a trećeplasirana Milica Mrvić (MEME leto 2015), dok je kod "Pejzaža" najuspješnija bila Anna Hahoutoff (Americana), iza nje Matic Zorman (Refugeescapes), a potom i Mario Ferrara( Border as Transition).

Također dvoje laureta dala je i kategorija "Akt-tijelo" u kojoj je prvo mjesto osvojila Marina Ćorić (The Skin I Live In), drugo Glorija Lizde (Nestalno), a treće Srđan Đurić (Prazan prostor), dok je kod "Portreta" redoslijed bio sljedeći: Robert Gojević (Faces), Zvonimir Tanocki (Railway Retirees Club) te Marin Mešter (KBC).

Za kategoriju pod nazivom "Umjetnički koncept" prvo mjesto pripalo je Davoru Konjikušiću (Aura:F37), drugo Kotryni Ula Kiliulyte (Away Home), a treće Maji Medić (Velika iščekivanja). Svim dobitnicima sponzori 9. Rovinj Photodaysa čestitali su i predali nagradu.

        Ipak, najiščekivaniju informaciji s publikom i autorima Photodaysa podijelio je glavni selektor Mindaugas Kavaliauskas, koji je otkrio da je ovogodišnji dobitnik Grand Prixa Matic Zorman, kojemu je pobjeda osigurala pravo na samostalnu izložbu u Rovinju, i to u sklopu sljedećih Photodaysa, te petodnevni boravak u rovinjskom petozvjezdašu, hotelu Lone. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter