Rovinjski Pelinkovac nagraden zlatom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvornica likera Darna iz Rovinja prošlog se tjedna za svoj proizvod Pelinkovac okitila zlatnom medaljom, što je rezultat organoleptickog ocjenjivanja priznatih enologa iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske na splitskom sajmu Gast, u sklopu kojeg se održalo i 17. medunarodno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pica Dionizijana 2012.

Ocijenjeno je preko sto bijelih vina, sedamdeset i osam crvenih, dok su grupu vina sorte plavac mali cinila njih dvadeset i cetiri. U grupi specijalnih i predikatnih vina našlo se dvadeset i sedam uzoraka, devetnaest pjenušaca, dva rosea, jedno vocno vino te cetrdeset jakih alkoholnih pica.

Po rijecima vlasnice i enologinje Darne mr. Katerine Latinovic, zlatna medalja, koju je Pelinkovac tijekom prvih godina sajma redovito dobivao te s malom pauzom i 2008. i 2009., još jednom je potvrda kvalitete i tradicije proizvodnje ovog prepoznatljivog biljnog likera.

No, da se na lovorikama ne živi, dokaz je staro-novi proizvod Darne. Rijec je o Amaru, koji se baš kao i Pelinkovac u Tvornici likera proizvodio još daleke 1925. godine. I njegova je receptura, kao i starijeg poznatijeg Pelinkovca, poslovna tajna. (Nina ORLOVIC RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter