Rovinjski osnovnoškolci uče uz najmoderniju opremu

Na nastavničkom stolu - računalo (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Na nastavničkom stolu - računalo (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Osnova škola Jurja Dobrile u Rovinju, koju pohađa 562 učenika, odnosno, uz područna odjeljenja u Balama i Rovinjskom Selu još 79-ero osnovaca, jedna je od rijetkih u zemlji koja je po svojoj opremljenosti u 21. stoljeću. Naime, sve njene učionice, njih dvadeset i dvije, kao i knjižnica i zbornica opremljene su  računalima, LCD projektorom i projekcijskim platnom/bijelom pločom, što ih čini školom u koju podjednako zadovoljni i sretni odlaze oni koji uče i oni koji podučavaju.

- Projekt opremanja i modernizacije škole započeo je još prije pet-šest godina i provodio se po sistemu priljeva financijskih sredstava, ali i želja i zahtjeva učitelja i nastavnika. Naime, kako u startu nismo mogli svima osigurati modernu opremu, rukovodio sam se onom "tko prvi, njemu djevojka", objašnjava nam kroz smijeh, danas iznimno ponosni ravnatelj škole Marin Mihovilović.

Uz ravnatelja ponosni na svoju školu su i učenici, koji tvrde da je sada i gušt ići na nastavu.

Ubrzana nastava

- U usporedbi s kredom i pločom, nastava uz pomoć računala je kao dan i noć. Jednostavno, sve nam je puno zanimljivije, gradivo je daleko pristupačnije, nije nam monotono i ono najvažnije - nastava se brže i lakše prati, kaže nam Dora Folo, učenica šestog razreda.

S njom se slaže i Jadranka Pamić, učiteljica razredne nastave koja je i sama od ove školske godine na digitalnom udžbeniku.

- Nastava preko projektora brža je i jednostavnija, a istovremeno bogatija i sadržajnija. Konkretno, ona je multimedijalna i osim što pruža trenutnu informaciju, prihvatljivija je jer pruža vizualni, ali i tonski zapis. Upravo zbog svega toga za učenike je i zanimljivija te zbog "ubrzane" nastave koja se sada projicira, a ne zapisuje, daje i puno više vremena za učenička pitanja, objašnjava Jadranka Pamić.

Opremom i modernizacijom učionica, koje su zgotovljene (iako uvijek treba računati na zamjene/popravke) na red dolaze i neke druge stvari. S novcem uvijek oprezno, deviza je ravnatelja Mihovilovića koji je novac grada svih ranijih godina najradije usmjeravao na obrazovanje. Ipak, lani je škola uredila i svoje sanitarne prostore, kao i plinsku kotlovnicu.

Ograda na "čekanju"

- Ove smo godine od Grada Rovinja dobili 70 tisuća kuna i novac je bio usmjeren na sređivanje kotlovnice na plin. Sad nam je prioritet sanacija djela krovišta, odnosno stalno prolongirana vanjska ograda, koja je zbog drugih i urgentnijih problema stalno na čekanju, kaže ravnatelj Mihovilović.

Pitali smo ga i za prometnu sigurnost djece, odnosno prometnicu koja se nalazi tik na ulazu u školu i koja je godinama, naročito za početka školske godine, predmetom prigovora generacija i generacija roditelja rovinjskih osnovaca.

- Problematika dvosmjerne ceste ispred same škole, odnosno moguća opasnost od prometnog ozljeđivanja učenika, nažalost realna je i godinama prisutna. Srećom, do danas nikada nismo imali prometnu nezgodu čiji bi sudionici bili učenici. U svakom slučaju, pitanje ceste i njene sigurnosti postavilo je i Vijeće roditelja, no odgovor-odluku oko rješavanja, bilo da je riječ o zatvaranju ceste ili pretvaranju u jednosmjernu, trebao bi dati netko drugi a ne škola, kaže ravnatelj Mihovilović.  

No, i dok godinama Rovinjci strpljivo čekaju na neko rješenje  odgovornih, valja razmisliti i o dvjema kočnicama problema. Jedna je, naime, i ta da bi svi roditelji željeli točno ispred škole, i to iz udobnosti vlastitih automobila pa direktno u hol i na nastavu iskipati svog prvašića, a druga je ta što nas istovremeno i beskrajno nervira kada to rade roditelji druge djece.

Čini se da bi upravo usklađivanjem ovih dviju oprečnosti i uz jači angažman Vijeća roditelja, policije i Grada i ovaj problem jednom zauvijek mogao biti stavljen ad acta. Tada bi ova moderno i suvremeno opremljena škola bila i jedna od najsigurnijih u zemlji. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter