Rovinjski Monte prvi hrvatski restoran s Michelinovom zvjezdicom!

Danijel i Tjitske Đekić (Foto: Monte web)
Danijel i Tjitske Đekić (Foto: Monte web)

Michelinovi inspektori konačno su došli u Hrvatsku i dodijelili prvu zvjezdicu, i to poznatom rovinjskom restoranu Monte. Ujedno, u Hrvatskoj su preporučili 34 restorana na svom online vodiču za 2017., od čega je njih 13 u Istri.

Michelinovu preporuku dobili su tako Batelina iz Banjola, Alla Beccaccia iz Valbandona, Stancija Meneghetti, rovinjski Monte i restoran Wine Vault u hotelu Monte Mulini, porečki Sveti Nikola, Zigante iz Livada, San Rocco i konoba Morgan u Brtonigli, Marina, Damir&Ornella te Čok u Novigradu te Pergola u Savudriji. Ostatak preporuka odnosi se na restorane u Dubrovniku i Zagrebu.

Sami vlasnici restorana ostali su ugodno iznenađeni ovim priznanjem, jer nitko nije znao da su im u posjetu bili inspektori.

- Vrlo smo iznenađeni i za tu smo vijest saznali prije pola sata. Veliko je to priznanje za nas, ali moramo reći da smo i dosad radili sve po Michelinovim standardima i pratimo kako se radi u inozemstvu godinama. I nadalje namjeravamo jednako raditi. Zvjezdica je naravno priznanje, ali i obveza. Ali nju uvijek imamo prema gostu. Bitno je da je on zadovoljan, kazala nam je Tjitske Đekić koja je u restoranu, kojeg vodi sa suprugom Danijelom, zadužena za servis. Inače, Danijel je po vodiču Gault Millau proglašen ove godine najboljim chefom u Hrvatskoj.

I poznati istarski chef David Skoko koji vodi Batelinu u Banjolama nije znao da su inspektori bili u obilasku i da je uopće dodijeljena  zvjezdica što je dokaz da se do kraja čitava priča držana u tajnosti.

- Baš ste me iznenadili s ovom viješću. Stvarno nisam znao da me je Michelin preporučio, kazao nam je iznenađeni David. Čestitao je restoranu Monte te kazao da je ovakvo priznanje velika stvar.

- Dobit zvjezdicu Michelina je vrhunac za svakog kuhara, to je kao da idete na Olimpijadu i osvajate medalju. Monte u Rovinju je jedini restoran u Istri koji dovoljno dugo može održati tu kvalitetu, što se tiče prezentacije i usluge te zaslužuje svjetsku slavu. Čestitam im od srca, kazao je Skoko.

Za ovaj posjet Michelinovih inspektora koji su na taj način podignuli ljestvicu po pitanju reputacije Hrvatske na europskoj gastronomskoj sceni, prije svega je zaslužno Ministarstvo turizma koje je pozvalo inspektore da obiđu hrvatske restorane. O toj je inicijativi svojedobno govorio još ministar Darko Lorencin. Posebno je na ovaj uspjeh hrvatskih restorana ponosan i aktualni ministar Gari Cappelli. (Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter