U Smaragdnoj dvorani zagrebačkog hotela Esplanade izabrani su najbolji hrvatskih restorana, a ta laskava titula u Istri pripala je restoranima Monte u Rovinju, Marina u Novigradu, Batelina u Medulinu, San Rocco u Brtonigli, Damir & Ornella u Novigradu, Stari Podrum u Momjanu i Badi u Umagu.
Inače, izbor Dobrih restorana zajednički je projekt Jutarnjeg lista i Vinarta uz partnere Jamnicu, Metro, Koral Badel 1862 i Lošinj Hotels & Villas, te se provodi već šestu godinu zaredom. U sklopu ovog projekta kreira se objektivna nacionalna i regionalna top listu najboljih hrvatskih restorana, a glasanje za pobjedničke restorane provodi se u strogoj tajnosti, i to od strane žirija od 500 glasača iz cijele Hrvatske, među kojima su istaknuti predstavnici hrvatske gastroscene; restorateri, chefovi, eno i gastro novinari, blogeri, poslovni ljudi, turistički djelatnici te vinari koji su zapravo i najredovitiji posjetitelji restorana.
Jedini uvjet pri ocjenjivanju je ukupno zadovoljstvo, odnosno indeks sreće po odlasku iz restorana, a nagrada se dodjeljivala u kategorijama Najbolji restoran Hrvatske, Najbolji restoran Dalmacije, Istre i Kvarnera, Grada Zagreba, Središnje Hrvatske, Slavonije i Podunavlja i restoran Prijatelj vina. Birao se i najbolji u kategoriji chefa godine i to po izboru kolega chefova.
Apsolutni pobjednik i to drugu godinu za redom je šibenski restoran Pelegrini te chef i vlasnik Rudolf Štefan koji je pobijedio i u kategoriji chefa godine. Priznanje nimalo ne čudi budući da je chef Rudolf Štefan sa svojim timom već godinama u samom vrhu hrvatske gastro scene. Osim toga cijenjeni su i van granica Lijepe naše što dokazuje članstvo u prestižnom udruženju "Jeunes restaurateurs d´Europe", a i britanski Telegraph prepoznao je njegovu kvalitetu te ga uvrstio u top pet destinacija za gourmet odmor u Hrvatskoj.
Drugo mjesto na nacionalnoj top listi zauzeo je zagrebački Dubravkin put baš kao i prošle godine, već treću godinu zaredom najbolji je u Gradu Zagrebu, a ponio je i titulu najboljeg u kategoriji Prijatelj vina. Posebne zasluge zasigurno idu Priski Thuring i njezinom timu koji su zaduženi za kreativan i moderan pristup mediteranskoj kuhinji koji ih ne skida s vrha top lista već godinama. Treće mjesto zauzeo je istarski Monte koji je ove godine ovjenčan i prvom hrvatskom Michelinovom zvjezdicom. (GI)
Prvih deset najboljih restorana u Hrvatskoj:
1. Pelegrini, Šibenik
2. Dubravkin put, Zagreb
3. Monte, Rovinj
4. Noel, Zagreb
5. Plavi podrum, Volosko
6. Vinodol, Zagreb
7. Bevanda, Opatija
8. Carpaccio, Zagreb
9. Marina, Novigrad
10. Mala hiža, Mačkovec
Najbolji u regiji Istre i Kvarnera:
1. Monte, Rovinj
2. Plavi podrum, Volosko
3. Bevanda, Opatija
4. Marina, Novigrad
5. Batelina, Medulin
6. San Rocco, Brtonigla
7. Johnson, Mošćenička Draga
8. Damir & Ornella, Novigrad
9. Stari Podrum, Momjan
10. Badi, Umag