Rovinjski Monte i još 23 najbolja restorana u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upravo na 15. jubilej "Istra-Specijala" u austrijskom vodiču za restorane Gault Millau za 2018. godinu istarski su restorani ponovno dobili vrhunske ocjene, opet predvođeni restoranom Monte iz Rovinja kojeg su anonimni kušači prestižnog gastronomskog vodiča stavili u vrh, dodijelivši mu oznaku kvalitete "tri kuharske kapice". Uz njih, po jednu ili dvije kuharske kapice zaslužilo je još 23 restorana u Istri, a najbolji novi ulazak na ljestvicu imao je Deniz Zembo iz restorana hotela Amfiteatar u Puli.

Kreativnost i kvaliteta

Danijel i Tjitske Đekić, vlasnici restorana Monte, ponovno su kao jedini istarski lokal počašćeni najvišom ocjenom za "najveću kreativnost i kvalitetu, najbolju pripremu jela". Osim pulskom Amfiteatru, 16 bodova i dvije kuharske kapice dodijeljene su i restoranu Marina u Novigradu i Wine Vaultu u Monte Muliniju, Maistrinom hotelu u Rovinju. Maistra se može podičiti i direktorom za kuhinju Andyjem Gaskinom s po jednom kapicom za Brasserie hotela Adriatic i restoran Mediterraneo, ponovno u hotelu Monte Mulini.

Dvije kapice i 15 bodova dobila su dva novigradska restorana Damir e Ornella i Pepenero te Pergola u Savudriji. Jednu kapicu i 14 bodova austrijski su kušači dodijelili restoranu La Grisa u Balama, San Roccu u Brtonigli, Toklariji u Buzetu, Ziganteu u Livadama, Čoku u Novigradu, Spinnakeru u Poreču, Batelini u Puli, Puntulini u Rovinju te Buščini u Umagu. Po jednu kapicu i 13 bodova dobili su Morgan u Brtonigli, Miramare i Sveti Nikola u Poreču, Milan u Puli, Badi u Umagu i Petri u Vrsaru.

Kada su 2003. godine Turistička zajednica Istarske županije i njezina marketinška agencija ART RedaktionsTeam istarske restorane kao poseban dio uspjeli uvrstiti u vodič Gault Millau Austrija, to je tada još bila mala senzacija. "Prethodile su tomu tri godine uvjeravanja uprave Gault Millaua u nove gastronomske kvalitete Istre. Gourmet scena je u Hrvatskoj tada bila tek u začecima i nemoguće ju je usporediti s današnjim vremenima, prisjeća se direktor ART-a dr. Wolfgang Neuhuber".

- Prvi anonimni kušači tada su se uputili prema Istri i otada smo postojan dio austrijskoga Gault Milaua. Top gastronomija ima presudno značenje za goste s njemačkoga govornoga područja, podsjeća Denis Ivošević, direktor TZ-a Istre. "Za naše restorane i konobe su upravo te međunarodne ocjene od neprocjenjive vrijednosti. Utoliko više što gosti iz Austrije i Njemačke jako cijene visoku razinu koju je naša gastronomija u međuvremenu postigla kao i zbog toga što dolaze više puta godišnje. Gurmani upravo u predsezoni i posezoni u velikom broju posjećuju naše restorane i konobe, za dobru kvalitetu su spremni izdvojiti i odgovarajući iznos novca, a hotele nam pune sve do studenoga", kaže Ivošević.

Anonimni kušači

Ne smijemo zanemariti, ističe, ni veliku vrijednost za imidž koja se postiže ulaskom u međunarodne vodiče za restorane. Stoga su Ivošević i Neuhuber prije tri godine i osobno posjetili sjedište vodiča Michelin u Parizu koji je od ove godine, uz podršku hrvatskoga Ministarstva turizma, uspješne istarske i hrvatske restorane uključio u svoj globalni test program.


Podijeli: Facebook Twiter