Rovinjski Komunalni servis priprema se za Kaštijun

Na Turnini se reciklira polovica građevinskog otpada (A. POKRAJAC)
Na Turnini se reciklira polovica građevinskog otpada (A. POKRAJAC)

Od prikupljenih 10.200 tona otpada u 2011. godini 877 tona, ili trećina volumena, je reciklirano, moglo se čuti nedavno na Gradskom vijeću Rovinja prilikom obrazlaganja izvješća direktora Komunalnog servisa Marka Paliage o izvršenju plana gospodarenja komunalnim otpadom.

Odvojeno prikupljanje otpada počelo je postavljenjem otoka s kontejnerima za staklo, papir, plastičnu i tetrapak ambalažu.

U 2008. započelo je provođenje programa "od vrata do vrata" kantama žute i plave boje, u koje se već u domaćinstvima odvojeno prikuplja plastika i tetrapak te papir i karton.

Akcija je započela u novim gradskim naseljima i Rovinjskom Selu. Uz to, Komunalni servis je domaćinstvima besplatno podijelio više od 500 kompostera, kojima se zeleni organski otpad pretvara u humus.

Odvojeno prikupljene sirovine se nakon obrade u reciklažnom dvorištu isporučuju industrijskim otkupljivačima.

Inače, na sanitarnom odlagalištu preostalog komunalnog otpada Lokva Vidotto pretprošle je godine uz utrošak od 2,4 milijuna kuna otvoreno novo polje, koje bi trebalo zadovoljiti potrebe Rovinjštine za iduće tri godine, do kada bi trebalo biti u funkciji novo županijsko odlagalište Kaštijun.

Istodobno je uređivano staro odlagalište Basilica, koje kao i novo s 40 posto vrijednosti financira Fond za zaštitu okoliša.

U uređenje ovog odlagališta i postavljanje sustava otplinjavanja, kojim se kontrolira njegovo stanje do sada je utrošeno 108 tisuća kuna.

Građevinski otpad odlaže se na odlagalištu Turnina uz istoimeno brdo te se daljnjim drobljenjem i sortiranjem pretvara u koristan šljunak, čime se smanjuje količina trajno odloženog građevinskog otpada.

Preklani je ovdje odloženo 28 tisuća tona građevinskog otpada, a obrađeno je i isporučeno 13,5 tisuća tona, gotovo polovica odloženog materijala.

IGH je napravio plan sanacije odlagališta Turnina, čime je zatraženo sufinanciranje iz Fonda za zaštitu okoliša. Komunalni servis je za drobljenje i sortiranje građevinskog otpada kupio rabljenu kombinirku, u što je uloženo 206 tisuća kuna.

Da bi se pripremili za prelazak na zbrinjavanje u Kaštijunu, na Lokvi Vidotto će se izgraditi nova sortirnica, reciklažno dvorište i pretovarna stanica.

Uz to Komunalni servis će morati rekonstruirati četiri kilometra jednosmjerne pristupne ceste u dvosmjernu.

Lani su se provodile dodatne mjere smanjenja količine odloženog otpada. Uz ostalo, pripremalo se prikupljanje staklene ambalaže u domaćinstvima, što se pokazalo uspješnim kod ugostitelja.

Paliaga je naglasio da će troškovi zbrinjavanja otpada u Kaštijunu smanjivati s povećanjem količine recikliranog materijala. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter