Rovinjski komunalni redari u akciji

Grad Rovinj izdao je tisuću dozvola za ulazak u pješačku zonu (J. PREKALJ)
Grad Rovinj izdao je tisuću dozvola za ulazak u pješačku zonu (J. PREKALJ)

U četvrtak navečer rovinjsko komunalno redarstvo provelo je akciju kontrole ulaska vozila u pješačku zonu. Za trajanja akcije provjerena su 52 vozila - 19 mopeda i 33 osobna automobila.

Od 19 mopeda samo je četiri posjedovalo odobrenje nadležnog upravnog odjela Grada. Kod automobila evidentirano je šest zloupotreba - korištenje kartica za vozila koja ne posjeduju propisano odobrenje.

Po odredbama gradske odluke o prometu u pješačkoj zoni, protiv prekršitelja će Odsjek za komunalno i prometno redarstvo i javne površine provesti prekršajni postupak. Vozači koji su se ogriješili u pravila prometovanja u pješačkoj zoni morat će platiti kaznu od 500 kuna.

Budući da se odobrenja za ulaz u pješačku zonu često zloupotrebljavaju, u Gradu najavljuju nove akcije. U zonu inače jednom dnevno na sat vremena mogu ulaziti građani koji ondje stanuju. Uz to, odobrenje su dobila vozila koja služe za opskrbu trgovina, banaka i drugih ustanova koje posluju u središtu grada te za servisne usluge.

Grad je tako izdao oko tisuću odobrenja, koja se često koriste i za ulazak drugih vozila. Kontroliraju ih dva prometna redara, a budući da Rovinj ima najveću pješačku zonu na Jadranu oni ne stignu na sve strane pa im se za ovakvih akcija pridružuju kolege.

Inače, prava napast za pješake su vozači mopeda. I biciklisti se provlače kroz gužvu, najčešće kroz trgovačku ulicu Careru. Nekoliko puta raciju je provodila policija. Nakon kažnjavanja neovlaštene vožnje kroz pješačku zonu stanje se na nekoliko dana primiri, a potom se opet vrati u "normalu". (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter