Rovinjski izviđači proslavili 4 desetljeća osnutka

Postrojavanje pčelica i poletaraca ispred Zavičajnog Muzeja Rovinj
Postrojavanje pčelica i poletaraca ispred Zavičajnog Muzeja Rovinj

Atraktivnom izložbom koja uključuje izviđačke knjige i pravilnike, rukom pisane dnevnike, prvu zastavu pa čak i gitaru, nekad u vlasništvu Tina Lorenzetta, borca iz Drugog svjetskog rata po kojem i odred nosi ime, šator i logorsku vatru, mnoge fotografije i priznanja te maketu logorišta, rovinjski su izviđači dio svog četrdesetog rođendana proslavili u Zavičajnom muzeju Rovinj, u kojemu će posjetitelji sve izložene eksponate imati prilike vidjeti tijekom sljedećeg tjedna.

Sama je svečanost, kojoj su prisustvovali gosti/izviđači iz Karlovca, Pule, Raše i Osijeka, kao i brojni simpatizeri, bivši izviđači i predstavnici Grada, započela postrojavanjem poletaraca i pčelica, a potom i simboličnim presijecanjem vrpce načelnika odreda Roberta Načinovića.

O povijesti i nastanku izviđačkog odreda govorio je dugogodišnji starješina, danas član Andrea Malusa Atila.

- Počeci sežu u daleku prošlost, točnije 1973. godinu, kada se uz pomoć ondašnjeg Saveza omladine i grupe mladih iz Šahovskog kluba Rovinj formira prva družina izviđača. U jesen je održana i prva skupština odreda kada su se formirale čete Mravoklop i Delfin. Zahvaljujući činjenici da smo imali sjedište i dobre uvjete rada u Radničkom domu, sve se više mladih uključuje pa se iz istog razloga formiraju u jedinice u Kanfanaru, Žminju i Balama. Plava uniforma i marama postale su prepoznatljivo obilježje u školama i javnom životu Rovinja, rekao je Malusa te dodao da je zahvaljujući rastu i brojnosti izviđača potom organiziran još jedan odred Španjolski dobrovoljci, koji je kasnije preimenovan u odred "Tino Lozenzetto".

- Početkom Domovinskog rata dio se izviđačkih aktivnosti smanjuje, no odred nastavlja s radom u Rovinju dok Kanfanar, Bale i Žminj prestaju s aktivnostima. Rovinjski odred surađuje s odredima iz Istre, što rezultira formiranjem Zajednice odreda izviđača Istre, dok je na nivou Hrvatske odred aktiviran da donese novi Statut izviđača Hrvatske koji nas učlanjuje u Svjetski skautski pokret, rekao je Malusa, koji je evocirajući uspomene na vrijeme Domovinskog rata, podsjetio i na tragičnu sudbinu bivšeg načelnika odreda Darka Rušanca, koji je poginuo u 21. godini.

Govoreći o današnjem statusu odreda "Tino Lorenzetto" koji se, zahvaljujući podršci Grada, činjenici da su zadržali prostor i proračunska sredstva kao i velikom angažmanu grupe mlađih brđana, sve više omasovljuje pa danas ima šezdeset članova, rekao je Andrea Malusa.

Izviđači iz Osijeka čestitali su kolegama rođendan i uručili poklon -  fotomonografiju svog grada, dok su rovinjski izviđači plaketama za doprinos u radu i razvoju izviđačke organizacije nagradili najzaslužnije - Andreu Malusu, Borisa Smoljana, Željka Baloga, Violetu Popović, Damira Cerina, Roberta i Kristinu Načinović, Ninu Bišića, Sandi Živković Šetić, Davora i Viktoriju Čabran, Zorana Karha, Elvisa Velića, Dragana Poropata i Ines Krajčak.

Uz ove, dodijeljene su plakete i zahvalnice osnivačima odreda, a dobili su je Duško Sever, Romano Pauletić, Nikola Medelin, Boris Čelić, Boris Smoljan, Zdenko Čutek, Alojz Subjak, Kokosis Panaioti (Taki), Dušan Roganović i Martin Eichenberger. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter