Rovinjski IDS: Svi smo mi potencijalna manjina

Branko Rajko, Giovanni Sponza i Petar Macura (N. O. RADIĆ)
Branko Rajko, Giovanni Sponza i Petar Macura (N. O. RADIĆ)

Konferenciju za novinare pod nazivom "Politička impotentnost rovinjskog SDP-a" danas su u prostorijama rovinjskog IDS-a održali Giovanni Sponza, potpredsjednik stranke i gradonačelnik Rovinja te saborski zastupnik, Branko Rajko, predsjednik gradske podružnice, i Petar Macura, član IDS-a i gradski vijećnik.

Neposredni povod bila je presica Kluba vijećnika SDP-HSLS Rovinj, na kojoj su se ti vijećnici usprotivili prijedlogu Odluke o povećanju komunalne naknade.

- Rovinjski SDP odlučio se za demagoški i politički pristup o povećanju komunalne naknade. Grad Rovinj nije punih 11 godina mijenjao visinu ove naknade pa je ona bila među najnižima u Hrvatskoj, iako se u komunalno uređenje ulagalo puno više no što je prikupljeno od ovih davanja. Naglašavam da će i predloženom korekcijom cijene komunalna naknada u Rovinju, gradu koji je jedna od turističkih perjanica zemlje, biti niža od one u Dubrovniku ili Opatiji, rekao je Sponza, podsjetivši i da će od povećanja komunalne naknade biti oslobođeni socijalno ugroženi građani.

- Ako naši sugrađani i nadalje žele čist, uredan i uređen grad, ako žele imati koristi od turizma, zadržati cijene nekretnina, visoke standarde u vrtićima, školama i sportskim udrugama, tada se mora korigirati cijena komunalne naknade, zaključio je Sponza.

Na primjedbu i pitanje Kluba vijećnika SDP- HSLS kada će Grad stvoriti preduvjete za razvoj, a time i rast proračunskih prihoda, Sponza je odgovorio da se u zadnje četiri godine puno radilo na projektima i planovima na temelju kojih su realizirane brojne investicije vrjednije od milijardu kuna.

Kada je riječ o racionalizaciji, podsjetio je i da je Rovinj jedan od prvih gradova u zemlji koji je još 2008. godine smanjio plaće svim zaposlenicima koji su korisnici gradskog proračuna te zamrznuo neka prava iz kolektivnog ugovora, uz razumijevanje sindikata.

Govoreći o političkoj impotentnosti rovinjskog SDP-a, gradonačelnik je rekao da mu je neshvatljiva njihova šutnja o najavljenom referendumu o pravima manjina te što nisu osjetili potrebu o tome se očitovati i zauzeti stav.

- Ljudi u Istri prošli su bolne trenutke poslije Drugog svjetskog rata, ali su - i jesmo - uspjeli, jer je većina preuzela odgovornost da bude zaštitnik prava manjina. Naša je odgovornost da zauzmemo jasan stav i da nastavimo putem koji vodi prema naprijed. U suprotnom sutra će možda biti prekasno, jer smo svi mi potencijalna manjina u nekom pogledu, zaključio je Giovanni Sponza. (N. O. RADIĆ)    


Podijeli: Facebook Twiter