Rovinjski IDS: Mirna kao otkrivenje za SDP

Milan Mihovilović, Branko Rajko i Petar Macura (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Milan Mihovilović, Branko Rajko i Petar Macura (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Predstavnici rovinjskog IDS-a, na konferenciji za novinare obračunali su se s Edom Kalčić, gradskom vijećnicom i predsjednicom SDP-a Rovinj, spočitavajući joj ranije održanu pressicu na kojoj je, između ostalog, izjavila da je gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza, uz svu svoju političku moć mirno gledao umiranje Mirne.

- Rovinjski SDP proziva i okrivljava saborskog zastupnika i gradonačelnika Rovinja samo zato da bi prikrio svoj nerad i pasivnost pri tom namjerno zaboravljajući da je upravo Giovanni Sponza prije nekoliko mjeseci na aktualnom satu Sabora postavio pitanje ministru financija što se poduzima po pitanju Mirne.

Zaboravljaju i da je prošli tjedan, u dva navrata zatražena stanka da bi se raspravljalo o stečaju Mirne, i da tada saborski zastupnici SDP-a Istre nisu našli za shodno da se jave za riječ i brane interese radnika tvornice, izjavio je predsjednik rovinjske podružnice IDS-a Branko Rajko, ponovivši kako su u IDS-u duboko svjesni činjenice da problem Mirne ne postoji od jučer i da on neće biti riješen ukoliko za zajednički stol ne sjednu predstavnici Vlade, radnika, Grada i Županije.

Petar Macura, vijećnik IDS-a i opunomoćenik Grada u predstečajnom ročištu Mirne je na primjedbu Kalčić glede gradonačelnikove političke moći pitao o čemu se tu radi, podsjetivši gradsku vijećnicu da "moć", odnosno uloga gradonačelnika proizlazi iz Statuta Grada Rovinja i zakona Republike Hrvatske, a da je upravljanje trgovačkim društvima uređeno drugim zakonima, primjerice, Zakonom o trgovačkim društvima.

- Rovinjski gradonačelnik ne upire prstom u Vladu, već jednostavno traži od Ministarstva financija da u zakonskom okviru pronađe racionalno rješenje opstanka Mirne, budući da je upravo Vlada i dominantni vjerovnik Mirne s preko 72 posto svih tražbina.

Milan Mihovilović, predsjednik Zajednice IDS-a Rovinjštine ne razumije nečiju želju i htjenje da Mirna "padne šaptom" te veli kako su nekretninske priče bespredmetne.

- U fokusu našeg interesa je spas tvornice, njenih radnika i ništa više, rekao je Milan Mihovilović, te na pitanje zbog čega je Grad išao u partnerstvo s Genezom odgovorio da su oni jedini dali i ponudili program Gradu kojim se trebao izbjeći Mirnin stečaj.

Na pitanje je li Grad upoznat sa strukturom vlasništva, odnosno dioničarima koji su angažirali Genezu da provodi krizni menagment u Mirni, gradski vijećnik i opunomoćenik Grada u postupku predstečajne nagodbe Petar Macura, priznao je da osim saznanja da su to članice bivše FIMA grupe (Validus, Pluris, Nikomat) ne znaju tko stoji iza svega. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter