Rovinjski humanitarni boom

Jedna od radionica
Jedna od radionica

Prije četiri godine grupica rovinjskih srednjoškolaca počela je volontirati u tamošnjem Društvu osoba s invaliditetom. U početku je to bilo na prijateljskim temeljima,  a nastavilo se i sve odgovornijim obvezama. Tim djevojkama pošlo je za rukom da svojim volontiranjem "zaraze" druge te su napravili rovinjski humanitarni boom. Danas je rovinjska Talijanska srednja škola prva u Istri čiji su svi učenici, djelatnici i profesori - volonteri.

No, osim djevojkama priznanje treba odati i danas bivšoj psihologinji škole Tiziani Zović Stanić, koja je svojim primjerom i angažmanom potaknula i mlade da joj se priključe. Početkom ove školske godine ravnateljica škole Ines Venier, u suradnji sa svojim djelatnicama - profesoricom Rašeljkom Batelić Dragić, voditeljicom stručnih predmeta za fizioterapeute, psihologinjom Luanom Poleis i knjižničarkom Adrianom Ive, učenicima je ponudila projekt s četiri programa volontiranja.

Na raspolaganju su im mogućnosti volontiranja u kreativnoj radionici, dramskoj grupi, davanju pomoći kod rekreacija i vježbi u razredu. Uz prva dva programa, koji prvenstveno uključuju kreativnost obje strane, a u druga dva mladi su dobili prigodu i da ono što su naučili primjene. Naravno, to se prvenstveno odnosi na učenike koji se školuju za fizioterapeute.

- Jednom tjedno u našoj smo školi uveli sat rekreacije na koji sami dolaze članovi rovinjske udruge. Ovisno o "željama", uvodimo i pokrećemo različite sportske aktivnosti. Osim toga, četvrtkom se pliva u bolničkom bazenu. Svaki budući fizioterapeut odgovoran je za jednu osobu koja, pokazuje praksa, nakon drugog, odnosno trećeg susreta postaje novi prijatelj, objasnila je prof. Batelić Dragić te naglasila da je odaziv budućih fizioterapeuta ovoj inicijativi stopostotan.

- Iskreno, očekivali smo da se mladi odazovu projektima, ali da se to ostvari u stopostotnom učinku, nismo mogli ni sanjati. Danas smo u situaciji da svi učenici žele sudjelovati pa čak i po cijenu toga da roditelji u večernjim satima moraju doći po njih automobilima jer autobusi više ne voze, objašnjava Batelić Dragić. (Napisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

OPŠIRNIJE U NEDJELJNOM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter