Rovinjski Fortunali - casni ratnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu obilježavanja 19. godišnjice osnivanja 119. brigade njeni su se rovinjski clanovi konferencijom za novinare prisjetili osnivanja bataljuna Fortunali, koji je djelovao u sklopu te brigade za vrijeme Domovinskog rata.

Drago Pulic, zapovjednik bataljuna, istaknuo je da se na poziv u Uredu za obranu u Rovinju odazvalo 92 posto vojno sposobnih osoba, što je najveci postotak u Republici Hrvatskoj. Kroz Fortunalje je prošlo oko dvije tisuce ljudi dok ih je oko 600 bilo aktivno tijekom Domovinskog rata. Bataljun je prvi put u ratom zahvacena podrucja otišao 1992., u mjesto Ramljani gdje su se obucavali i specijalizirali za pojedine segmente ratovanja.

- Kruna svega bila je "Oluja", u koju smo ušli dobro pripremljeni, a naš je bataljun bio na glavnom pravcu napada. Clanovi Fortunala su nakon "Oluje" ostali kao rezerva koja se trebala angažirati u rješavanju pitanja istocne Slavonije, no to se na srecu nije dogodilo, rekao je Pulic.

Naglasio je da bi nadležno ministarstvo braniteljima Domovinskog rata trebalo pridati vecu pažnju, odnosno više vrednovati njihove zasluge. U rovinjskom bataljunu, rekao je, nije bilo nikakvog obracunavanja i revanšizma, sve su akcije savjesno odradene.

- Iza krada i paleži necemo stati. Slobodno možemo reci da nismo okaljali dignitet Domovinskog rata, napomenuo je Pulic. Tome u prilog ide cinjenica da su ostali u dobrim odnosima sa žiteljima Like te da je tada uspostavljena suradnja s Gospicem, u kojem su 1994. organizirali izložbu fotografija te predstavili istarske obicaje i tradiciju.

Naglašeno je takoder da je Grad Rovinj medu prvima dobio Park hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Smatraju da i rovinjski bataljun Fortunali zaslužuje ulicu ili trg, a dobro bi došao i prostor u kojem bi djelovao njihov klub.

Jedinom poginulom clanu bataljuna, Tomislavu Brstilu, u ponedjeljak ce odati pocast na gradskom groblju Laste.


Podijeli: Facebook Twiter