Rovinjski festival vina finale proslave Sv. Eufemije


Treći dan obilježavanja Dana grada Rovinja i blagdana njegove zaštitnice sv. Eufemije bio je u znaku Rovinjskog festivala vina, koji je organizirala udruga poljoprivrednika Agrorovinj. Bačve s grožđem na središnji Trg maršala Tita dovezle su magareće zaprege Gorana Galanta i Dorijana Qurantotta. Brojni gledatelji, među kojima su bili i turisti, mogli su pratiti postupak klasične prerade grožđa.

Milorad Brestovac i Antonio Salvi su iz bačve donosili grožđe koje su Giovanni Dalino i kompozitor Massimo Brajković raškali u raškaduru. Nakon muljanja za tiještenje grožđa u torkolu bio je zadužen Dario Malusa, kojemu su pomagale i turistkinje. Uz lješnjake i bademe gledatelji su mogli probati i mošt, a cijeli je postupak nadgledao dogradonačelnik Wiliam Uljanić, inače i predsjednik Agrorovinja.

Postupak gnječenja grožđa bosim nogama vodio je pak enolog Kristijan Damijanić. U sedam minuta valjalo je u maštelu izgnječiti 50 kilograma grožđa. Nadmetale su se ekipe rovinjskih mažoretkinja, igračice odbojkaškog i rukometnog kluba, folklorašice KUD-a Stjepan Žiža iz Rovinjskog Sela, učenice Srednje škole Zvane Črnje i Boškarin iz Kanfanara.

Nakon uzbudljivog nadmetanja najbolje su s 22 litre iscijeđenog mošta, precizno izmjerenih u menzuri, bile Kanfanarke. Iza njih se sa 20 litra plasirale Seljanke, po čemu se može zaključiti da su gnječenju grožđa vičnije djevojke sa sela. Iscijeđeni mošt je već dostavljen Studiju vinarstva u Poreču, gdje će se preraditi u pjenušac posvećen sv. Eufemiji.

Istovremeno, na malom molu mogla su se kušati probrana vina 32 istarska vinara. Uz piće, koje su servirale učenice Strukovna škole Eugena Kumičića, besplatno se moglo kušati srdele na žaru.

Kušanje vina je oko 22 dana prekinuo pljusak. Slično je bilo s koncertom rovinjskih glazbenika na Trgu maršala Tita, koji su otvorili midi pjevači Zajednice Talijana i solisti Bibe Benussi.

Danas, na sam blagdan sv. Eufemije ili Fuminju, kako je nazivaju u narodu, u Rovinj je hodočastio veliki broj vjernika iz unutrašnje Istre. Za njih su tijekom dana služene četiri mise, koje su predvodili rovinjski župnik Milan Zgrablić, na talijanskom don Lino Ninchele, biskup porečki i pulski Dražen Kutleša i biskup u miru Ivan Milovan.

U Valdibori je održan tradicionalni sajam. Na gradskom Trgu na mostu priređen je sajam rukotvorina i tradicionalnih proizvoda, koji je posebno bio zanimljiv turistima. Fuminju je pratio i veliki broj sportsko-rekreativnih događaja, boćarski turnir, zatim vaterpolski memorijal posvećen Nikši Kalačiću, međunarodni košarkaški turnir veterana, turnir u odbojci te u briškuli i trešeti. Najmlađi su se natjecali u tenisu, košarci i mini rukometu. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter