Rovinjski Dom zdravlja bogatiji za novi ultrazvuk

Rovinj je dobio novi ultrazvučni uređaj (N. O. R.)
Rovinj je dobio novi ultrazvučni uređaj (N. O. R.)

Novi ultrazvučni aparat za potrebe radiološke ambulante Rovinj, koji je većim dijelom kupljen sredstvima iz kase Istarskih domova zdravlja (200 tisuća) a potom i nadograđen programom elastografije ugrađenim zahvaljujući donaciji Udruge "ŽenaDona" te grijačem gela za kojeg je osigurano i slijedećih 30 tisuća kuna iz gradskog proračuna, započeo je s radom. Osim što je važan za dijagnostiku abdomena i za pregled dojki, ovaj ultrazvuk također kontrolira štitnjaču, bubrege, periferne čvorove i srce. Uz novi je ultrazvuk u Dom zdravlja stigao i novi doktor Željko Šenda, koji uz kolegicu Anu Špoljarić, obavlja ultrazvučne preglede.

Pregled pomaže

Svečanom je činu primopredaje uz liječnički tim i voditeljicu ispostave Doma zdravlja u Rovinju dr. Karmelu Bonassin prisustvovala i dožupanica Viviana Benussi, dogradonačelnik Rovinja Marino Budicin, kao i predsjednica Udruge "ŽenaDonna" Ingrid Bernardis, koja je organiziranjem čitavog niza humanitarnih akcija uspjela prikupiti i donirati  47 tisuća kuna. Govoreći o novom ultrazvučnom aparatu dr. Šenda istaknuo je da je u svojoj kategoriji jedan od najboljih. Usprkos mogućnostima ultrazvuka, i činjenici da se poglavito koristi kod žena starijih od 50 godina (do tad mamografija) važno je istaknuti da bez pregleda nema ni pomoći. Naime, ultrazvuk je tu da preventira i da ga žene koriste u situacijama kad nema simptoma. U slučaju kad se simptomi pojave karcinom je najčešće, u poodmakloj fazi i tad je upitna svrha kao i rezultat liječenja, izjavio je dr. Šenda, od kojeg doznajemo da bi se žene ultrazvučnom pregledu dojki trebale odazvati jednom godišnje, odnosno mamografiji jednom u dvije godine, što bi bilo optimalno. Na pitanje da li karcinom dojke obuhvaća i mušku populaciju, odnosno postoje li određene pred dispozicije za dobivanje karcinoma, dr. Željko Šenda odgovorio je da ga i muškarci (napose stariji i oni vrlo mladi no gojazni) mogu dobiti no da je to odista rijetko.

Rak dojki

- Što se tiče ženske populacije postoji niz faktora koji mogu utjecati na pojavu karcinoma - od obiteljske predispozicije, starijih roditelja, odnosno žena koje nisu rađale u i dojile, izloženosti nekoj vrsti radijacije i slično, pojasnio je rovinjski radiolog, dodavši i da veličina grudi ne utječe na pojavnost karcinoma jer kako kaže "i male grudi mogu imati veliki karcinom". Što se pak tiče revnosti rovinjskih žena i odziva preventivnim pregledima, saznajemo da je ona u proteklog godina kada je započela besplatna kontrola bila nešto više, nego li danas.  Za takvu situaciju nema opravdanja, poglavito uzme li se u obzir činjenica da Grad Rovinj i Županija, baš kao i nacionalni program financiraju besplatne i preventivne mamografske preglede, kojima se samo žene moraju i odazvati. Zanimalo nas je i koliko se čeka na ultrazvučni pregled, dr. Šenda koji tri dana u tjednu radi u Rovinju, odnosno u Umagu, kaže da sve ovisi o dijagnostici, ali da je za redovni pregled termin između dva i tri mjeseca, dodavši i da u slučaju kada je nalaz mamografije uredan ne treba ultrazvuk. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter