Rovinjski dom dobio građevinsku dozvolu

U Domu trenutno boravi 126 štićenika (N. O. R.)
U Domu trenutno boravi 126 štićenika (N. O. R.)

Dom za odrasle "Domenico Pergolis" dobio je građevinsku dozvolu za proširenje, čime je učinjen prvi, ali značajni korak k rješavanju višegodišnjeg problema čekanja na smještaj u Domu. Jedan od najljepših domova za stare u Istri, koji se nalazi u samom srcu grada, godinama muku muči s manjkom kvadrata i kreveta. Kako doznajemo od ravnateljice ustanove Mirjane Banko Filipaj, Dom je optimialan za smještaj 119 korisnika, a u njemu trenutno živi 126 štićenika.

- Trenutno 356 osoba traži smještaj u Domu, na što se u prosjeku čeka od jedne do tri godine, veli Banko Filipaj.

Nakon dobivanja građevinske dozvole slijedi izvedbeni projekt, koji će platiti Grad i Istarska županija. S druge strane, Dom kreće u prikupljanje financijskih sredstva te će projekt prijaviti na pozivni natječaj za novac iz europskih fondova.

- Proširenje bi vremešnom i prekapacitiranom Domu trebalo donijeti dodatnih 2.500 četvornih metara. Novi kvadrati osigurali bi izgradnju dnevnog boravaka, kojeg grad danas nema. Nadalje, dogradnja bi trebala osigurati i novi prostor za smještaj dvadeset i četvero pokretnih i nepokretnih štićenika, kao i prostor za dvanaestero korisnika oboljelih od Alzahaimerove bolesti i drugih demencija, objašnjava Banko Filipaj.

Na pitanje u kojem bi roku dogradnja Doma mogla započeti, odnosno novi prostori otvoriti vrata, ravnateljica veli da građevinska dozvola vrijedi dvije godine, a uz mogućnost produžavanja još dvije. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter