Rovinjski div gradit će i kupovati hotele u novim destinacijama

Ove godine Maistra gradi novi obiteljski hotel Amarin u Rovinju (M. MIJOŠEK)
Ove godine Maistra gradi novi obiteljski hotel Amarin u Rovinju (M. MIJOŠEK)

Do 2019. godine rovinjska Adris grupa namjerava investirati gotovo četiri milijarde kuna u turizam, zdravu hranu i regionalizaciju osiguranja, priopćeno je iz ove grupe. Ovakav obim investicija najavljen je prekjučer na glavnoj skupštini Adris grupe u Rovinju koja se održala nakon što je završilo održavanje godišnjih skupština dioničara trgovačkih društava u sastavu Grupe - Maistre d.d., Cromarisa d.d., Hilton Imperiala d.d i Tvornice duhana Zagreb d.d.

Tako najavljuju da će u Maistra do 2019. godine uložiti više od 1,6 milijardi kuna. Uz ulaganja u Rovinju, najavljuju širenje na  druge atraktivne destinacije kupnjom postojećih ili gradnjom novih hotela. Očekuju i dobru sezonu s time da će rasti prosječne cijene za šest posto uz zadržavanje razine broja noćenja.

Stare vrijednosti nisu dovoljne

U Cromarisu je cilj do 2018. godine doći do 10.000 tona proizvodnje te dostići neto dobit između 40 i 45 milijuna kuna.

Ove godine tako očekuju rast prodaje od 14 posto, proizvodnju od 7.500 tona te ostvarenje prihoda od 420 milijuna kuna, što je rast od 16 posto. Nakon što je preustrojen prodajni dio organizacije i pojačana prisutnost u kanalima i tržišnim segmentima, tvrde da se tijekom 2016. godine u Grupi Croatia osiguranje nastavlja investiranje u nove proizvode te očekuju rast svih najznačajnijih pokazatelja u odnosu na lani.

Predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović dioničare je podsjetio kako je Adris nakon procesa restrukturiranja dijela portfelja zadržao stabilnu dobit s trendom daljnjeg rasta.

- U hrvatskom društvu stare vrijednosti nisu dovoljne za izazove suvremenoga društva, a nove nikako da zažive. Ustrajali smo na prepoznatljivom vrijednosnom sustavu koji čine tradicionalno naglašena pripadnost tvrtki, otvorenost novim znanjima i svjetskim poslovnim iskustvima te strast za pobjeđivanjem. Uvijek smo bili načelni, ne i dogmatični. To znači da smo u izboru svojih poslovnih ciljeva uvijek respektirali okolnosti, kazao je Vlahović.

Kada govorimo o protekloj godini, na razini grupe ostvareni su ukupni prihodi u od 6,5 milijardi kuna, što predstavlja rast od 18 posto u usporedbi s prethodnom godinom. Neto dobit iznosila je 389 milijuna kuna, odnosno za 21 posto je veća od prošlogodišnje, s trendom daljnjeg rasta u 2016. godini. Tomu treba pridodati i 1,04 milijarde kuna izvanredne neto dobiti ostvarene transakcijom duhanskog dijela poslovanja.

Turistička Maistra lani je ostvarila 3,05 milijuna noćenja, što u usporedbi s lani predstavlja rast od tri posto. Najveći rast noćenja ostvaren je u luksuznom hotelskom segmentu, prosječno 17 posto. Zabilježen je i rast cijena noćenja od sedam posto. Lani je ostvarila poslovni prihod od 858 milijuna kuna, što je za dvanaest posto više od onog iz 2014. Ostvarena je operativna dobit iz poslovanja od 202 milijuna kuna ili 27 posto više od ostvarenja godini ranije. Neto dobit iznosila je 102 milijuna kuna, što je rast od tri posto. I u Hotelu Hilton u Dubrovniku noćenja su rasla za četiri posto, cijene za tri, a prihodi za sedam posto.

Dvoznamenkasti rast količine ribe

Što se tiče Cromarisa u 2015. godini nastavio se dvoznamenkasti rast količina i cijena. Prodano je 6.573 tona ribe uz rast prosječne cijene od 10 posto. Zbog toga je ostvaren prihod od 362 milijuna kuna, što predstavlja rast od 26 posto. Neto dobit iznosila je 6,5 milijuna kuna, odnosno pet je puta veća od prošlogodišnje. Inače, Cromaris je od 2009. do 2015.  povećao prodaju za šest puta te je trenutno među osam najvećih proizvođača orade i brancina u Europi. Do sada je o ovaj segment posla uloženo više od 630 milijuna kuna, a najveća investicija lani je bila novo mrijestilište u Ninu.

Lani je Grupa Croatia osiguranje ostvarila zaračunatu bruto premiju u iznosu od 2,97 milijardi kuna, što predstavlja rast od 3,5 posto. Tvrde da je nakon dugogodišnjeg trenda pada stabiliziran je tržišni udio na 29 posto, pri čemu Croatia osiguranje u dijelu neživotnog osiguranja drži vodeću poziciju.

Dividenda od 15 kuna po dionici

Glavna skupština donijela je i odluku o upotrebi dobiti iz 2015. godine. Iz neraspoređene zadržane dobiti Društva izdvojit će se 246 milijuna kuna za isplatu dividende, koja iznosi 15 kuna po dionici. Dividenda će biti isplaćena 21. srpnja ove godine. Inače, ukupna ostvarena dobit poslije oporezivanja za 2015. godinu iznosi 1.84 milijardi kuna i rasporedit će  se u statutarne rezerve društva.  (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter