Rovinjski CPI: Eseji o povijesti Istre i Kvarnera


U rovinjskom Centru za povijesna istraživanja danas je predstavljen 62. broj biltena "La ricerca" koji je izdan u prosincu protekle godine.

O sadržaju biltena govorio je Nicolo' Sponza, urednik izdanja te autor uvodnog članka pod nazivom "La frammentazione della Storia", koji govori o rascjepkanosti povijesti za razliku od društva koji teži globalizaciji. Sponza je naglasio da se u biltenu nalaze i uobičajene rubrike: novosti iz Centra, posjeti Centru kao i gostovanja istraživača Centra na konferencijama i seminarima, koje je uredila Marisa Ferrara, dok se na kraju biltena nalazi i popis novih knjiga i izdanja centra koje se mogu konzultirati u njihovoj biblioteci.

Ovaj broj predstavlja četiri zanimljiva eseja. Rino Cigui govori o politici ekologije i urbane higijene u Puli na kraju 19. stoljeća. Esej naslova "Politica ecologica e igene urbana a Pola alla fine dell' Ottocento", između ostalog govori o premještaju groblja izvan gradskih zidina, o početku sistematiziranog čišćenja grada, kao i o raspisivanju natječaja za izgradnju sustava kanalizacije 1896. godine.

William Klinger piše o lovu velike bijele psine u Kvarneru između 1872. i 1909. godine. Ezio Giuricin u svom eseju pomno analizira posljednji popis stanovništva i to pod naslovom "Il 'paradosso' istriano: riflessioni sul censimento del 2011. U zadnjem eseju ovog biltena o deportaciji grupe Vodnjanaca u radni logor Katschberg u Austriji piše Paola Delton. (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter