Rovinjski CIM obilježio 122. obljetnicu osnivanja

Rovinjski centar za istraživanje mora (M. MIJOŠEK)
Rovinjski centar za istraživanje mora (M. MIJOŠEK)

Centar za istraživanje mora (CIM) ili Institut, kao ga oduvijek zovu Rovinjci, obilježio je 122. obljetnicu svog osnivanja. Naime, 10. svibnja 1891. u zgradi u uvali Valdibora, koja se i dan koristi, otvorena je Zoološka stanica berlinskog akvarija, koja je za nekoliko godina postala Institut za biologiju mora.

- Zahvaljujući istraživanju dužem od stoljeća u CIM-u, koji djeluje kao zavod Instituta "Ruđer Bošković" (IRB), imamo veliku bazu podataka. U daljnjim istraživanjima koristi ih naših 50 djelatnika, od kojih je 30 doktora znanosti.

Osnovna djelatnost nam je i dalje istraživanja mora kao interdisciplinarna prirodna znanost, ali i primjena stručnog znanja i skupljenih podataka za izradu ekoloških studija, elaborata i ekspertiza, rekao je novi predstojnik dr. sc. Renato Batel, koji je magistrirao oceanologiju i doktorirao na prirodnim znanostima.

Posljednjih pet godina znanstvenici CIM-a prenose svoja stručna znanja budućim generacijama istraživača - znanstvenim novacima i asistentima. Petu godinu ovdje djeluje trogodišnji dodiplomski studij Znanosti o moru, odjel pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile.

- Godišnje upisujemo 15 studenata, ne samo iz Istre, već i iz drugih krajeva Hrvatske, pa i iz Slavonije. Uz nastavu, rade i u našim brojnim laboratorijima i na istraživačkim brodovima na moru. Uz naše znanstvenike u zvanju sveučilišnih profesora i docenata, pojedine kolegije na uskoro petogodišnjem diplomskom studiju predaju i gostujući profesori iz Pule i Rijeke, kaže Renato Batel, koji je i voditelj studija Znanosti o moru.

Nakon što se riješe sporenja IRB-a i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti oko vlasništva nad nekretninama CIM-a, rovinjski Institut će nastaviti s daljnjim ulaganjima. Prvo je na redu dogradnja zgrade za studij Znanosti o moru, opremanje laboratorija i nabavka modernog istraživačkog broda.

- Za naše planove imamo podršku Ministarstva obrazovanja, znanosti i mora, a i velike izgleda za dobivanja sredstava iz fondova Europska unije. U CIM-u nova znanja o moru stječu i studenti iz brojnih europskih zemalja, a usko surađujemo s brojnim svjetskim sveučilištima i institutima, pogotovo onima iz Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke i SAD-a. Naravno, za svoje planove i programe imamo i podršku našega Instituta "Ruđer Bošković" najznačajnije istraživačke i znanstvene institucije u jugoistočnoj Europi, u čijem okrilju kao zavod djelujemo od 1969., zaključuje Batel. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter