Rovinjski cetverac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Malvazija Istarska Cassiodorus
Godina berbe: 2011.
Proizvodac: udruga Vitis
Lokacija: Rovinj
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: istarski pršut i hladna predjela
Ocjena: 7,5/10
Cijena (vpc): 37 kuna (Vitis Rovinj)

Rovinjski vinski cetverac bez kormilara koji cine vinarije Vivoda, Panjoka, Matoševic Mladen i San Tommaso odlucio je ove godine u suradnji s hotelskom kucom Maistra napraviti zajednicku mješavinu mladih malvazija iz berbe 2011.

Ova kvalitetna ideja rezultat je odlicne suradnje Maistre s lokalnim proizvodacima vina, te bi trebala biti putokaz i ostalim hotelskim kucama da ponuda lokalnih proizvoda najbolje prezentira i promovira regiju u kojoj živimo i radimo. Vino je na ovogodišnjoj Vinistri osvojilo srebrnu medalju te je s 84 boda bilo na samoj granici zlatne medalje.

Ovo je treci istarski pokušaj da više vinara zajedno napravi jedno vino te je svaka ovakva inicijativa hvalevrijedna! Prvi pokušaj bio je u berbi 2007., Malvazija 7, od grupe mladih vinara predvodene Brunom Trapanom, potom Malvazija Madebaco (Degrassi, Kozlovic, Matoševic), koja je još uvijek aktualna, prvenstveno kao izvozni proizvod. U ovome slucaju svaki vinar dao je podjednak omjer vina koje je prethodno odležalo u njegovom podrumu u bacvi od inoksa, te je odgovarajuci omjer posložio istarski Michel Rolland g. Mario Staver.

A za ime se pobrinuo rovinjski dogradonacelnik i jedan od najboljih poznavatelja povijesti Rovinja prof. Marino Budicin, te je ovoj malvaziji nadjenuo ime Cassiodorus, po politicaru iz rimskog doba koji je u doba kad je Teodorik vladao Italijom obnašao visoke dužnosti u gradu Raveni. Cassiodorus je godine 538. napisao pismo zahvale istarskom stanovništvu u kojem je slikovito opisao bogatstvo ove pokrajine, koja je na njega ostavila izvrstan dojam.

Vino ima lijepu slamnatožutu boju, kristalno je bistro i djelomicno gusto prema gustome. Intenzivnost mirisa je djelomicno izražena, a kakvoca mirisa je fina. Na nosu mi prvo dolaze note cvijeta akacije i note agruma kao što su narancina kora te limeta, a potom dolazi i malo travnatih nota koje vuku prema pokošenoj travi, ali i malo lista pomidora.

Miris je po kompleksnosti djelomicno bogat. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane svježe i slano. Vino je punoga tijela, djelomicno uravnoteženo, izražene intenzivnosti i dosta dugo traje u ustima, te ima jedan fini gorki završetak koji podsjeca na okus mendule. Kakvoca vina je fina, pitko je te svakako spremno za trošenje i djeluje harmonicno.


Podijeli: Facebook Twiter