Rovinjski Blitz i "Meteo"

Prizor iz predstave 'Meteo', održane podno crkve sv. Eufemije (A. POKRAJAC)
Prizor iz predstave 'Meteo', održane podno crkve sv. Eufemije (A. POKRAJAC)

Nakon jutarnjeg performansa Žaka Valente i dramskog ansambla Pučkog otvorenog učilišta "Antonio Gandusio", program prvog međunarodnog festivala izvedbenih umjetnosti Blitz, koji se održava u Rovnju, nastavljen je plesnom predstavom "Meteo", izvedenom na proplanku kojim se stiže do crkve sv. Eufemije.

Nova pozornica, oko koje su gledatelji posjedali na travu, bila je prava kulisa za konceptualne predstave o vremenu.

"Meteo" se naime poigrava meteorološkom tematikom. U prenesenom značenju radi se o problematiziranju aktualne situacije u kulturi i društvu, područja u kojima je prognoza vremena loša. "Meteo" simbolično uprizoruje posljedice takve društvene klime i njenog razarajućeg djelovanja na pojedince. Poruka je - trebalo bi se pripremiti, što bolje se zaštititi, pronaći neki zaštitni sloj, film, filtar ili nešto slično.

Socijalna angažiranost autorice Irme Omerzo dokazuje da suvremeni ples može biti komunikativan, aktualan i angažiran te da može govoriti o suptilnim strepnjama vremena u kojem živimo.

Omerzo je dobitnica godišnje nagrade Udruge plesnih umjetnika Hrvatske za sezonu 2010./11. za koreografski rad i zalaganje s ciljem poboljšanja statusa suvremenog plesa i plesača u Hrvatskoj. Plesno obrazovanje je stekla u Francuskoj, a u Hrvatskoj je 2001. osnovala umjetničku organizaciju Marmot. Autorica je brojnih cjelovečernjih plesnih predstava i nekoliko plesnih filmova.

U "Meteu" je kompletna autorica, od ideje do koreografije i kostima. U produkciji Marmota plesale su tri plesačice suvremenog plesa - Martina Nevistić, Zrinka Šimičić i Zrinka Užbinec. Za glas i glazbu bili su zaduženi operna pjevačica Davorka Horvat i glazbenik Miro Manojlović, dok je prostor uredila Lara Badurina.

Nakon službenog otvorenja u kazalištu Gandusio prikazan je dokumentarni film "Pina", poznatog njemačkog redatelja Wima Wendersa, posvećen legendarnoj plesačici i koregrafkinji Pini Bausch, preminuloj 2009. godine. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter