Rovinjske "vatrene kacige" u Italiji


U organizaciji Škole za obuku operative talijanskih vatrogasaca u mjestu Montelibtretti, nedaleko Rima, početkom mjeseca organizirana je Međunarodna obuka za gašenje požara brodova. Na obuci su sudjelovali pripadnici Vatrogasnih brigada iz Trsta i Kopra, a kao jedini predstavnici iz Istre i članovi Javne vatrogasne postrojbe Rovinj.

- Uz neprocijenjeno iskustvo koje se steklo u simulatoru za gašenje brodova, kroz cijelu obuku bilo je prisutno nesebično zajedništvo između kolega iz različitih država. Upravo zbog velikog entuzijazma i angažiranosti polaznika, instruktori u školi, iako to nije bilo planirano, omogućili su nam i upoznavanje sa simulatorima gašenja aviona, gašenjem u tunelu, simulatorima za spašavanje u podzemnoj željeznici, kao i onima za gašenje naftnog i plinskog postrojenja, poligona sa spašavanje iz dubina i visina te naposljetku i svih ostalih simulatora koji se nalaze u Školi za operativu talijanskih vatrogasaca, rekao nam je zapovjednik JVP Rovinj, Evilijano Gašpić.

Kako doznajemo, rovinjske su "vatrene kacige" posjetile i trajekt Amiscora, kako bi se na licu mjesta upoznali s protupožarnom zaštitom na brodu. Uslijedio je i susret s vatrogascima u Centralnoj vatrogasnoj postrojbi u Rimu koja, objašnjava Gašpić, ima 32 ispostave i koja godišnje odrađuju između 50 i 70 tisuća intervencija.

Također, za goste je organiziran i posjet jednoj od tehnički najopremljenijih postrojbi vatrogasca-ronioca u Italiji, u kojoj su se polaznici obuke upoznali i s najmodernijom tehnologijom traganja i spašavanja na moru.

Inače, ovom je prilikom između predstavnika Županije istarske i regije Friuli Giulia potpisan ugovor o suradnji na polju pomorskog sektora, a između kolega dano je i čvrsto obećanje da im ovo nije posljednja zajednička obuka, nego početak jedne nove i čvrste trilateralne suradnje.  (N. O. RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter