Rovinjske teme u trominutnim filmovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prikazivanjem kratkih filmova, uradaka polaznika radionice vizualne antropologije s pocetkom u 10 sati u Multimedijalnom centru u Rovinju pocet ce u cetvrtak 4. ETNOFILm festival u organizaciji Etnografskog muzeja Istre.

Radionica se do srijede odvijala uz podršku UNESCO-ovog ureda iz Venecije u prostorima rovinjskog Zavicajnog muzeja pod vodstvom profesora Alana Grossmana iz Dublina, prošlogodišnjeg laureata ETNOFILm festivala.

Odazvalo se 14 polaznika iz cijelog svijeta, a zadatak im je bio u šestodnevnoj radionici izraditi trominutni film na temu vizualne antropologije, odnosno valorizirati i dokumentirati nematerijalne kulturne pojavnosti - znanja, vještine, pjesme, price, obicaje, govore koji su neizbježne aktivnosti svakog etnografskog muzeja, institucija ili pojedinaca koji se bave tematikama s etnološko-antropološkim predznakom.

- Filmove kojima je okvirna tema prostor, mjesto i identitet limitirali smo na tri minute, a kao uvod i vježbu u rad dao sam im zadatak da jednu minutu snimaju s jedne tocke gledišta, znaci bez micanja kamere, druga je bila ponovno otici na isto mjesto i snimati to isto iz raznih uglova, a posljednja je vježba bila snimiti što žele, da vide i gledaju kroz objektiv na razne nacine, odnosno daju naposljetku njihovo videnje iza kamere, da shvate kako puno ovisi i o osobi koja stoji iza nje. Ono što ce vidjeti ili pak gledati ovisi o njima samima jer svatko gleda i vidi nešto drugacije, rekao je Grossman.

U cetvrtak ce tako biti prikazani radovi Ane Catala iz Šapnjolske, Ayane Haaruun iz SAD-a, Philine von Duszeln i Pabla Ocqueteana Cohena iz Njemacke, Marija Buccija iz Italije, Sebastjana Webera iz Slovenije, Marije Krstic iz Srbije, Jane Kocevske iz Makedonije te Sandre Urem, Koraljke Kuzman, Marije Mesaric, Vande Volic i Irene Mihalic iz Hrvatske.

Polaznici su radili u parovima, a filmovi ce predstaviti rovinjskog postolara Cerina, kako ribari nocu love sardelu, korištenje javne površine, tocnije spomenika Palim borcima na Valdibori, jedan radni dan u javnom WC-u na tržnici. Predstavit ce se i jedna suvenirnica i izrada nakita, sveta ce Fuma biti prikazana u kontekstu komercijalizacije, a jedan od glavnih protagonista ovih filmova bit ce i Ulica Augusta Ferrija. (M. MEDIC)

U cetvrtak na programu

10 -12 sati - prezentacija filmova radionice ETNOFILma te radionice vizualne antropologije iz Budimpešte (Central European University)

12. 30 sati - prikazivanje filmova - "A Year in the Clouds", "Carmen", "Eight Parallel", "Hunger", "Other Europe", "What Has to be Photographed", "Flowers in The Window"

18. 30 - otvaranje izložbe fotografija "Povratak zemlji"

19. 30 - otvaranje festivala

19. 45 - prikazivanje filmova "Savage Memory" i "Better Roots: The Ends of a Kalahari Myth"

22. 30 - "Welcome Party"


Podijeli: Facebook Twiter