Rovinjske tabakine na starim fotografijama

Marija Smolica, ravnateljica Zavičajnog muzeja Rovinj (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Marija Smolica, ravnateljica Zavičajnog muzeja Rovinj (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

U susret skorašnjem obilježavanju Međunarodnog Dana muzeja, u rovinjskom hramu kulture, sinoć je svečano otvorena izložba pod nazivom "Rovinjske tabakine na starim fotografijama". Izložbu je, u ime Adris grupe, otvorenom proglasila Kristina Miljevac, kazavši kako nas ove fotografije podsjećaju na dugu tradiciju postojanja i uspješnog poslovanja tvornice koja je s radom i proizvodnjom započela daleke 1872. godine.

- I danas s velikim i iskrenim ponosom svi koji živimo i radimo u Rovinju možemo biti ponosni na tradiciju tvornice. Otvaranjem ove atraktivne izložbe starih fotografija sa skupnim portretima ondašnjih radnica ujedno i slavimo i kulturološki fenomen koji se zove rovinjske tabakine, rekla je, prilikom otvaranja izložbe Miljevac. Inače, sama izložba fotografija, kako je istaknula ravnateljica Zavičajnog muzeja grada Rovinja, Marija Smolica, priča priču o životu i razvoju grada, njenim stanovnicima, napose vrijednim radnicama tvornice duhana, koje su u kuću donosile novac i svojim obiteljima pružala financijsku sigurnost.

Ujedno, one su zbog sigurnosti posla bile i poželjne udavače, ali i emancipirane, pa i modno osvještene žene, rekla je Smolica, posebno zahvalivši Adris grupi, Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, Zavičajnom muzeju grada Rovinja kao i obiteljima Budicin, Cherin i Kos, koje su dostavile fotografije iz obiteljskih baština/ostavština a tiču se predstavljene građe, odnosno fotografija bez kojih izložba i ne bi mogla biti realizirana.

U ime autorskog dvojca izložbe - Tatjane Ujčić i Alda Klimana, publici se obratio Kliman, podsjetivši da je još prije petnaestak godina kada je radio na seriji godišnjih kalendara Rovinja, spoznao koliko se ogromno bogatstvo fotografski dokumentiranog materijala nalazi u rovinjskim institucijama i privatnim zbirkama. Nadodao je da ga to i ne čudi s obzirom da je Rovinj, i onda baš kao i danas jedan od najfotografiranijih gradova.

Izložba "Rovinjske tabakine na starim fotografijama" obuhvaća skupne portrete radnica (uvijek prisutan po jedan muškarac u sredini -  poslovođa) iz austrougarskog, a potom i talijanskog razdoblja. Najstarija fotografija datira iz 1882. godine, i rad je pariškog fotografa Jeana Davida, koji pored tih godišnjaka fotografira i radnice 1894. godine. Druga, odnosno treća veća zbirka portreta rovinjskih tabakina je ona iz 1905. godine koju potpisuje Attilio Ceregato, a potom slijedi i zbirka iz 1908. godine na kojem su predstavljene tabakine autora Giovannija Battista Mazucca.

Godinu 1910. obilježile su fotografije nepoznatog autora. Dio prezentiranih fotografija nastao je u fotografskim radnjama poput pulskog ateljea "Flora" (1898.) ili rovinjskog studija "Italija" iz 1920. godine. Valja istaknuti i da se na izložbi mogu razgledati i nekad crno-bijele a danas kolorirane fotografije tabakina i njihovih radnih prostora, a koje je bojom i maštom "obojio" Aldo Kliman. Svečanom otvorenju izložbe, koja se može razgledati do 6. lipnja, poseban "touch" dao je KUD "Marco Garbin" izvedbom pjesme "La tabachina", himne rovinjskih tabakina - vrijednih žena i radnica. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter