Rovinjske mažoretkinje proslavile 18. rođendan

(N. O. RADIĆ)
(N. O. RADIĆ)

Nije što su naše, al' su prelijepe!, upravo tim riječima ali i svojom rukom djelom žena do mene, barem me je dva puta brecnula laktom u rebra, ponesena prizorom koji je vidjela u prepunoj dvorani Valbrune.

Naime, Rovinjske mažoretkinje, blagdanskim su nastupom uveseljavale sugrađane, ali i najavljivale skorašnje proslavljanje svog zajedničkog osamnaestog rođendana. Punoljetstvo su djevojčice i djevojke, obučene u prekrasne crveno bijele uniforme, uglancanih štapova i bijelih čizmica slavile čvrstim i sigurnim mažoret korakom, i pri tom, nakon svake izvedene točke bivale nagrađivane jakim aplauzom publike. Tijekom nastupa otplesale su sve ovogodišnje koreografije i prisutne podsjetile na svojih tridesetak uspješnih nastupa.

Sveukupno otplesano je četrnaest koreografija u kojima je sudjelovalo sedamdesetak mažoretkinja, od najmlađeg dječjeg sastava, preko kadetkinja, juniorki i seniorki. Ujedno, blagdanski je nastup bio i prigoda za zahvale i priznanja djevojkama koje kontinuirano plešu pet godina a one su, uz "najstariju" Alessiju Bučić koja ima mažoret staž punih deset-  Ingrid Košara, Brigita Čulina, Kristina Bošnjak, Laura Mrvelj, Jana Slavica i Ivana Maria Uležić. Svojim rasplesanim djevojkama priznanja je uručila najdugovječnija i najveselija voditeljica Rovinjskih mažoretkinja, Jadranka Pamić.

Inače, kada je riječ o Rovinjskim mažoretkinjama valja podsjetiti i da su osnovane 1997. godine, i to na inicijativu  profesorice Lidije Martinčić, koja je oformila prvu grupu mažoretkinja pri srednjoj školi i učiteljice Jadranke Pamić, koja je to isto učinila ali pri Dječjem vrtiću i jaslicama "Neven", da bi se samo godinu dana kasnije male i velike djevojčice udružile i postale članice Hrvatskog mažoret saveza. Slijedi i osnivanje Udruge Rovinjskih mažoretkinja 2002. godine, koja od tad okuplja djecu osnovnoškolskog uzrasta. Iza Rovinjskih mažoretkinja brojna su regionalna, državna i europska natjecanja (Rumunjska, Francuska, Crna Gora i Bosna i Hercegovina) s kojima će, kako doznajemo, nakon nekoliko godina pauze, ponovno nastaviti.

A da Rovinjski mažoret korak osvaja i izvan gradskih granica dokaz je i njihovo ovogodišnje gostovanje u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića, na kojemu su kao jedine mažoretkinje u zemlji sudjelovale u prvoj utrci Djedova Mrazova. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter