Rovinjska vlast ulaže u krive projekte

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradska uprava priprema projektnu dokumentaciju za izgradnju nove poslovne zone Turnina, kazali su na konferenciji predstavnici rovinjske Ladonje. Istaknuli su da se time nastavlja loša praksa trošenja javnog novca i otvaranja zona u kojima se potom ništa na dešava.

Do sada je na zone Gripole-Spine, za koju je urbanisticki plan donesen prije 11 godina, i Rovinjsko Selo utrošeno preko deset milijune kuna, a da ni nakon toga investitori ne mogu uci u njih, vec ulažu u zone u opcinama oko Rovinja.

- U novoj zoni Turnina Grad je vlasnik tek 12 posto zemljišta, 10 posto otpada na državu, a sve je ostalo privatno. Pitamo se koji ce poduzetnik uci u zonu u kojoj je zemljište skupo i tko ce odgovarati ako ni ova zona ne zaživi, kazao je Damir Ivetic.

Marko Srecec se, pak, upitao koji je plan oživljavanja poslovnih zona i kome su one namijenjene, gdje je popis zainteresiranih investitora, što ce se graditi i koliko ce biti otvorenih radnih mjesta. Srececu nije jasno i koje to djelatnosti Rovinj namjerava privuci i u kojem ce se smjeru razvijati.

- Buduci da takvih podataka nema, ocito je da gradonacelnik Giovanni Sponza i njegovi suradnici nemaju strategiju planiranja poslovnih zona koje bi bile održive. To nam potvrduje nastavak dosadašnje nekreativne politike vladanja Rovinjom, naglasio je Srecec.

Napomenuo je i da odlazak gospodarstvenika izvan Rovinja samo potencira povecanje nezaposlenosti i lošije punjenje proracuna. Uz to, mladi koji odlaze na školovanje se na vracaju, a grad koji ne osigurava uvjete za zapošljavanje nije ugodan za život, ma koliko njegovi celnici tvrde suprotno.

- Danas postoji puno primjera kako su to drugi gradovi i opcine uspješno rješavali. Naša vlast ocito nema namjere mijenjati svoj istrošeni model, bez obzira što je potrošen i definitivno neucinkovit. Realnost gradana i osoba koje dugo sjede na vlasti i gradana nije ista. Gradski celnici nastavljaju trošiti za krive projekte bez polaganja racuna, a gradani placaju njihove neuspjehe, zakljucio je Srecec. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter