Rovinjska Valalta mimo zakona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gdje je kraj bespravnim kampovima u Istri - kamp Kažela u Medulinu, cija se djelatnost nelegalno obavlja na cak milijun cetvornih metara; pulski Arenaturist bez ikakve osnove koristi kampove (Stupice, Runke, Tašalera i AC Medulin) koji uopce nisu u njegovom vlasništvu... I kad se možda pomislilo da je to kraj bespravnom radu ponajvecih kampova u Istri, eto novog slucaja. No, sada je akter, rovinjska Valalta.

Pomno cuvana tajna o bespravnom proširenju naturistickog kampa Valalta - o cemu vecina vodecih ljudi u Rovinju nema saznanja, a kamoli šira javnost - više nije tajna. Apsurdno je da je prije nekoliko dana održana javna rasprava o Urbanistickom planu uredenja rovinjskog turistickog naselja Valalta, gdje je najavljeno da ce kamp dobiti višu kategoriju, no pritom nitko nije rekao ni rijeci o bespravnom dogradivanju.

Gradevinska inspekcija nam je poslala rješenje o bespravnoj gradnji u Valalti, izdanog 18. kolovoza ove godine, kojim se investitoru nareduje da u roku od 15 dana ukloni sve bespravno izgradene gradevine. U rješenju se poimenice navode proširenje naturistickog kampa, izgradnja zidova, prometnica, postavljanje infrastrukture i javne rasvjete. Ukoliko Valalta ne postupi po rješenju navodi se da ce to na njihov teret naruciti Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva, a investitori ce snositi njihove troškove. Kao i u slicnim slucajevima, žalba protiv ovog rješenja ne odgada njegovo izvršenje.

U rješenju se s naznakama cestica navodi što je sve u kampu bez akata za izgradnju izgradeno od 2004. do 2010. godine. Navodi se i da ce se eventualni pokušaj nastavka radova sprijeciti policijskom intervencijom. Gradevinska inspekcija nije jedina koja je intervenirala u Valalti. Saznajemo da je u kampu bila i Urbanisticka inspekcija, koja još nije donijela svoje rješenje. Stoga je nervoza direktora izradivaca plana, zagrebacke tvrtke Urbing Darka Martineca logicna, buduci da može doci od obustave njegove izrade.

Bespravna je gradnja i dalje ostala bespravnom, a prica dodatnu dimenziju nemorala dobiva kad se navede da je šef razvoja Valalte, investitora bespravne gradnje koji se tek tako oglušuje o hrvatske zakone, ujedno i predsjednik Gradskog vijeca Grada Rovinja, IDS-ovac Davorin Flego. Nevjerojatno je da visoki gradski dužnosnik, kao što je Flego, kad je Valalta krenula u bespravnu gradnju, nije uzeo u obzir notornu cinjenicu za svakog politicara i poduzetnika koji se bavi investicijama. Konkretno, da je donošenjem odluke Grada Rovinja o donošenju Urbanistickog plana uredenja podrucje naturistickog kampa odredena i zabrana izdavanja akata kojima se odobravaju zahvati u prostoru, odnosno gradenje, i to tijekom izrade plana, pa sve do njegovog donošenja.

S obzirom na takvu zabranu, Valalta ne samo da nije dobila potvrdu glavnog projekta, nekad gradevinsku dozvolu, nego se bespravno proširila na podrucje na kojem je isto tako bespravno izgradila objekte i brojnu pratecu infrastrukturu potrebnu za prihvat kamp-kucica i za smještaj mobilnih kucica, sadržaja koji su ovog ljeta bili komercijalni i kompaniji osigurali sasvim solidan prihod. (Robert FRANK)

OVO JE UVOD U TEMU GLASA ISTRE, KOJU MOŽETE PROCITATI U CIJELOSTI U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter