Rovinjska tržnica: Da je skupo jeste, no može i jeftinije


Skupoći rovinjske tržnice mogu se samo čuditi oni sa strane. Doslovno. Sa "strane" to mogu činiti samo došljaci i turisti koji se na njoj prvi puta zateknu, odnosno oni  koji opet sa strane i sa posljednjih bankarela kupuju voće i povrće. Vezano za taj problem važno je istaknuti i dvije činjenice - voće na stolovima izgleda ko' iz slikovnica - šareno, svježe i ogromnih dimenzija, ali tu sliku prate i daleko predimenzionirane cijene artikla.

Trešnje i do 60 kuna za kilo

Koliko "domaći" na istim kupuju e' o tome bi se dalo pričati, kao i ispisati stranice i stranice novinskog papira na temu "kad u Rovinju i na tržnici zakukaju naši iz metropole". Opet, s druge strane i samo kroz jedan letimično bačen pogled na skupe artikle lako se uočava da se kupuju i kupuju. Rovinjska je tržnica, opetovano i glavna tema u sezoni tzv. kiselih krastvaca. Kad nema veće senzacije, onda doslovno senzacionalno zvuči podatak da se kilogram grožđa u Rovinju kupuje po cijeni od 80 kuna, što je odmah svrstava u najskuplju tržnicu na Jadranu, a time i u zemlji. Ipak, i ova priča koja je jučer izašla na naslovnici jednih dnevnih novina ima dvije strane medalje.

- Pisati da je rovinjska tržnica najskuplja, odnosno da se za kilogram grožđa treba izdvojiti 80 kuna u najmanju ruku, od vas novinara nije fer. Jer, dovoljno je ući u tržnicu samo metar, dva od posljednjih bankarela i uvjeriti se da su cijene raznolike i za svačiji džep, rekla nam je Sandra, prodavačica na tržnici, kada smo ostali ugodno zatečenim "njenim" cijenama voća i povrća. A kako to u stvarnosti izgleda ilustrirat ćemo primjerima. Konkretno, breskve se na tržnici prodaju po cijenama od 15, 20 i 50 kuna, trešnje od 35, 40, 50 pa sve do 60 kuna po kilogramu, a marelice za 20, 35, 40 i 50 kuna.

Nije zlato sve što sja

Jabuka je trenutačno najjeftinija voćka po cijeni od 10 i 12 kuna, odnosno istu cijenu "drži" i dinja. U stopu ih prate kruške i šljive koje se kupuju po 15, odnosno 20 kuna, dok za jagode valja "izbrojiti" 30, 40 i 45 kuna. 

Naravno, tražili smo i rekordera - grožđe po 80 kuna, ali možda i upravo zahvaljujući "slavnoj" naslovnici i slici grožđa po 80 kuna tako skupo nismo zatekli. A možda je već bilo i prodano? U svakom slučaju grožđe se prvog dana radnog tjedna prodavalo po cijeni od 60 kuna, pa se čini da opet valja pričekati vikend da cijene porastu. Ipak, i za ubuduće bolje je malo prošetati tržnicom i protegnuti noge, i vidjeti na kojem se štandu, tko i po kojoj cijeni prodaje okom ugodno i ukusom kvalitetno voće i povrće. Jer, upravo na gradskoj tržnici Rovinja vrijedi zlatno pravilo "nije zlato sve što sja".(Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter