Rovinjska pješačka zona puna automobila

Ovako ne smije izgledati zona oslobođena od prometa
Ovako ne smije izgledati zona oslobođena od prometa

Problem prometovanja automobilima i motorima rovinjskom pješačkom i starogradskom zonom u ovim se ljetnim danima, baš kao i temperature, diže na "entu potenciju". Svima je iz dana u dan, sve toplije, živci su tanji, a automobila, motora, pa čak i biciklista koji neoprezno voze u svim smjerovima, ima k'o u priči.

Stari dio grada, naročito trg i riva, pretvoren je u zonu opasnog hodanja. Valja širom i dobro otvoriti oči da se ne nađeš na putu vozača.

Oprez u prometu je normalan, ali je i normalno da se u pješačkoj zoni pješaci ugodno i sigurno osjećaju. A da tomu baš nije tako i sami smo se uvjerili.

O ovom problemu razgovarali smo i s nadležnim gradskim pročelnikom Elvisom Prencom, koji nam je potvrdio da problem povećanog obujma vozila u zoni oslobođenoj prometa postoji i da ona sve više gubi opravdanost naziva pješačka. Rovinjska pješačka zona po površini je jedna od najvećih u Hrvatskoj. Unatoč tome, za regulaciju prometa zadužena su tek dva redara, nadležni i za nadzor u Park-šumi Zlatni rt.

Za ulazak u grad stanarima, invalidnim osobama, turistima i nizu osoba koje zbog posla vozilom ulaze u staru jezgru, izdano je 1.500 odobrenja.

- Odluka koja regulira način prometovanja starogradskom jezgrom datira iz 2002., i to je tada za mnoge druge gradove bio ogledni primjer. S druge strane, jedno desetljeće sasvim je dovoljan period da se istraže "rupe" u toj odluci i preregistracijom obrtnih djelatnosti neki građani zadovolje formu i pribave kartice za ulazak u grad.

Konkretno, Rovinj je do 15. lipnja, vjerojatno, imao najveći broj servisera u zemlji, a svi oni imaju uredno i po propisu, jer zakon je takav, izdane dozvole za ulazak automobilima u grad. Uz servisere koji uredno i korektno obavljaju svoj posao, dakle, ima previše "servisera" koji su se prikrpali i dobili odobrenje za ulazak u grad. Njima se po cijeni od 150 kuna na godinu osigurava 31 ulazak u grad, svaki po tri sata, objašnjava Prenc.

Servisnu karticu za ulazak vozilom u pješačku oazu, prema gradskoj statistici, ima 131 osoba. (N. ORLOVIĆ RADIĆ, snimila J. PREKALJ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter