Rovinjska noć: Prva večer u znaku Tonyja

Tony Cetinski raspametio Rovinjke (A. POKRAJAC)
Tony Cetinski raspametio Rovinjke (A. POKRAJAC)

Prva večer Rovinjske noći protekla je u znaku Tonyja Cetinskog. Popularni je pjevač napunio središnji trg i održao vjerojatno najbolji koncert u svom gradu. Uz njegovo zarazno raspoloženje za to je bio zaslužan uigrani band i raskošna produkcija s light showom i velikom ekranom, kakva još nije viđena na gradskom trgu.

U više od dva sata koncerta, koji je u ponoć prekinula kiša, Tony je napravio presjek svije karijere. Naglasak je bio na pjesmama s posljednjeg albuma "Opet si pobijedila". Jedna za drugom, hit za hitom, nizale su se novije i starije uspješnice.

Publika, posebno ženska, uživala je pjevajući sa svojih omiljenim pjevačem njegove najpoznatije hitove. Tony je uzvraćao dosjetkama. Sjetio se i Zvaneta Ugrina i pozvao svoje Rovinjce da se uključe u humanitarnu akciju za nabavku novih električnih kolica.

Program prve večeri Rovinjske noći započeo je trećim ovogodišnjim porinućem batane, koje se na večer grade ili rekonstruiraju u malom brodogradilištu eko-muzeja Kuća o batani na Trgu Riviera. Brodograditelj Mladen Takač i njegov pomagač Sergio Brugna, zvan Kennedy, ovaj su put uredili pred nekoliko godina izgrađenu batanu Liliana, posvećenu rovinjskom slavuju, prerano preminuloj najboljoj pjevačici bitinada Liliani Budicin Manestar.

Tradicionalno, batanu su uz glazbu folk grupe Batana do malog mola donijeli članovi udruge Kuća o batani i turisti. Porinuće je obavljeno po uobičajenoj ceremoniji. Prvo je Batana s okupljenima otpjevala "Vieciu batanu", neslužbenu himnu Rovinja. Uz spuštanje batane u more Silvio Brunelli je, kao da se radi o velikom brodu, otvorio bocu šampanjca. U moru ju je prihvatio Sergio Brugna, pokazavši publici nekoliko bravura upravljanja batane veslima.

Bilo je ovo 16. porinuće batana iz malog brodogradilišta. Do sada je izgrađeno pet novih, a 11 ih je rekonstruirano. Brigu o njima vode članovi udruge Kuća o batani, pa se koriste i za noćni obilazak staroga grada sa turistima. Novoobnovljenu Lilianu preuzet će Remigio Bogešić.

Nakon što je batana krenula prema moru na Rivieri je nastupala rovinjska grupa Master band. Grupa, koja je stekla rutinu nastupajući na hotelskim terasama, znala je vječnim hitovima i govorom tijela animirati publiku, koja je uz njihove taktove zaplesala.

Na velikoj pozornici središnjeg trga nastupili su i nagrađivani rovinjski klavijaturist Kristian Terzić s pulskom pjevačicom Tashom i grupom Night Fever. Izveli su splet novijih i starijih plesnih hitova obojenih svojim aranžmanima koji naginju jazzu. (Napisao i snimio: Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter