Rovinjska noć - noć koja se ne propušta


Jedna od najglamuroznijih noći na Jadranu, ujedno i "old timer night" koja datira od daleke 1955. godine, u svom kontinuitetu i starosti ne pokazuje znake premora materijala i godina. Dapače, iskazala se raskošnim vatrometom, ujedno i zaštitnim znakom manifestacije, koji je iz godine u godinu sve duži (a o kvaliteti ispaljenih zvjezdica izlišno je i pisati). Jer, petnaest minutno gledanje u nebo, podsjeti me na indijske filmove - možeš odrijemat, nešto prigrist, prošetat, a on traje li ga traje. K svemu tome, trg je bio što nebeskim i vatrometnim zvijezdama osvijetljen odozgo, što krajnje eksploatiranim mobitelima i fotićima odozdo.

Odlična vibra

Ipak, kako to obično u životu i biva, za dobre se stvari valja strpjeti. Tako je i ova Rovinjska noć, odnosno centralno događanje - vatromet, započeo četrdeset i osam sati ranije tzv. prvom večeri kada su je na dva gradska punkta - Trgu maršala Tita otvorile domaće glazbene snage Party band i grupa Funbox, odnosno na Trgu Rivijera grupa Energy i Laguna band, bendovi koji su nastupom i odličnom vibrom rasplesali i oraspoložili sve mlado i staro, domaće i inozemno.

Energični uvod u drugu glamuroznu noć Rovinjske fešte, još za danjeg svjetla priredili su rovinjski članovi Limene glazbe i Rovinjske mažoretkinje, koji su nakon promenadne šetnje gradom i njegovim pitoresknim ulicama izveli svoj program na centralnom trgu. Uslijedio je nastup odličnog Le Mondea, banda koji bi, u slučajevima Porinovskog nagrađivanja bio krcat glazbenim kipićima. Upravo za taj bend teško je odvagnuti što im bolje leži - Mercury, Turner, Nirvana, Iggy... Jednom riječju - oni su sve to u jednom i neponovljivom Le Monde bandu. K svemu tome dodajmo li, da im je na nastup "uskočila" i prelijepa Angelica, ovogodišnja Miss Hrvatske dobit ćemo upitnik nad glavom. Naime, teško je il' nemoguće odvagnuti da li ova mlada i atraktivna žena bolje pjeva ili izgleda. Očito, netko odozgo prema njoj je bio itekako darežljiv.

Raspjevano mnoštvo

S rocka se, nekoliko sekundi do ugovorenog termina prešlo na klasiku. A u Rovinju se dobro zna što to znači - početak vatrometa. Gradski se trg i riva prekrcana ljudima, zbog kojih se deset metara uzduž ili poprijeko prelazilo deset, odnosno više minuta iz košnice pretvorio u muzej s voštanim figurama. Naime, nepomične siluete posložene poput sardina, zbog slikanja i snimanja oslikanog, sjajnog i šarenog neba funkcionirale su tek rukama gore/dolje, odnosno likovi koji su dupkom ispunili sve iole prazne prostore centra grada, a tu mislim i na ljudima prekrcane brodove, balkone, prozore pa čak i krovove, pjevali su zborski i isključivo samoglasnike, s naglaskom na slovo a, i to onim jako duuuuugim.

Nakon gromoglasnog aplauza kojim gledatelji tradicionalno zahvaljuju organizatoru Rovinjske noći - Turističkoj zajednici grada Rovinja, uslijedio je brzim i ovim redoslijedom program: mrak- reflektori - Ona i predskazanje nastavka večeri s prvom pjesmom "Ove će biti dobra noć predosjećam". I bila je. Jer, Severina je Severina. Točka. Tu se nema ništa dodati, osim da je publika (procjenjuje se više od 30 tisuća posjetitelja), pristigla iz čitave Istre i naravno šire, s kraljicom estrade pjevala čitavu večer. A da Sevka zna kako zapaliti i teško zapaljive, koji možda više nisu u ruku pod ruku s novim hitovima, pokazala je izvedbom starih hitova - "Dalmatinke" i "Prijateljice". Opet, godinama ni mlad ni star hit - "Gas, gas" ubacio je u petu brzinu, da bi se publika naglo uozbiljila, a vjerujete mi na riječ i u nekim isključivo ženskim slučajevima i spustila suzu da kane niz obraz na pjesmu "Dobrodošao u klub". Severina je naravno izvela i svoj posljednji hit "Silikoni", koji je opet odlično sjeo, da ne kažem prisjeo svim djevojkama iznad četrnaest. S posljednjim taktovima "Italiane", Sevka je nestala u noći, na način kao što se i popela na pozornicu - u miru i inkognito. Osobno je kužim, no vojska mladih cura koja se s njom željela fotkati ili je zagrliti, ostala je razočarana. Srećom, na tu se pojavio "uskrsli Freddie Mercury" s hitom "I want break free" i publika je ponovno, zahvaljujući Renatu i Le Mondeu bila u transu. A dobra noć, kako je pretpostavila Severina da će biti i ova Rovinjska, trajala je sve do ranih jutarnjih sati. (Napisala Nina ORLOVIĆ RADIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter