Rovinjska Mirna ide u stečaj

Tvornica Mirna (M. MIJOŠEK)
Tvornica Mirna (M. MIJOŠEK)

Mirna ide u stečaj! Tu neugodnu vijest novinarima je objavio gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza. Vijest, koja je vidljivo pogodila gradonačelnika i izazvala suze u očima dogradonačelnika Marina Budicina dobivena je od opunomoćenika Grada Rovinja, Petra Macure, koji je kao predstavnik Grada Rovinja prisustvovao ročištu u Zagrebu.

- U Mirni je proglašen stečaj. Duboko suosjećam s radnicima, ribarima, kooperantima i njihovim obiteljima i izražavam žaljenje što je došlo do stečaja… Mi i nadalje, usprkos tomu što se sada nalazi u rukama stečajnog upravitelja, svim dopuštenim sredstvima činiti sve da "Mirna" opstane i nastavi s proizvodnjom, objavio je Sponza.

Po svemu sudeći Ministarstvo financija na jučer održanom ročištu svojim je glasom protiv odlučilo da Mirna ne ide u predstečajnu nagodbu, već izravno u stečaj.

Ministar financija Slavko Linić je prije nepunih mjesec dana izjavio da je strateški partner i dokapitalizacija uvjet za predstečajnu nagodbu. Uvjet je ispunjen, no Ministarstvo i ministar kao da su zaboravili dano obećanje pa je sada budućnost dvjesto i pedeset mirninih radnika, stotinu kooperanata, četiristotinjak ribara krajnje neizvjesna.

Javnost je imala prilike iščitati podatke prema kojima je bilo vidljivo da je Mirni u proteklom razdoblju krenulo na bolje. S puno optimizma od ovog se ročišta očekivalo da će Ministarstvo financija dati zeleno svjetlo za predloženi model dokapitalizacije Mirne od strane Grada Rovinja i zagrebačke Geneze. No, odlučeno je drugačije. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter