Rovinjska maratonka najbolja i u JAR-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što se prošlog prosinca okitila titulom najbrže ultramaratonke na svijetu i drugim ukupnim plasmanom u ciklusu pretrcanih ultramaratona "4desert", a potom i drugim (ženskim) i devetim ukupnim plasmanom na ultramaratonu na Antartiku, rovinjska maratonka Mirjana Kmacic Pellizzer, vratila se iz Južnoafricke Republike u kojoj je 12. ožujka istrcala "Addo Elefant Trail Run" u dužini od 82 kilometra te za deset sati i jednu minutu na cilj stigla prva.

Ultramaraton je privukao 47 sudionika, od cega 16 žena iz svih krajeva svijeta, a prihod od natjecanja išao je u korist zaštite životinja od izumiranja, napose bijelog nosoroga i slonova koji obitavaju u Parku Nelson Mandela, u kojem se ultramaraton i održavao.



- Za razliku od ranijih ultramaratona na kojima je okoliš bio pijesak, kamen, snijeg ili led potonji je bio znatno slikovitiji i bucniji. Trcalo se naime, kroz džunglu prepunu životinja, biljaka i raznih, nepoznatih zvukova. O kakvoj se razlici radi, najbolje cu docarati primjerom prema kojem se u ovom tzv. obicnom životu neizmjerno bojim malih paucica, dok sam trceci kroz potoke i blato džungle, onako usput saginjanjem glave i odmahivanjem ruku pred sobom rušila citave zavjese s milijunima ne baš malih paukova. Isto tako, osjecaj baš i nije smirujuci kada neocekivano cujete nepoznate urlike, poput rikanja slonova, a ne možete baš odrediti o kojoj se udaljenosti radi, prica nam Kmacic Pellizzer.

Kako saznajemo do kraja godine slijede joj tri ultramaratona. Prvi ce se u rujnu održati u Španjolskoj, slijedi najrazvikaniji New York na kojem ce trcati kao pratnja kceri Rebecci, te posljednji u Nepalu.

- U rujnu moja kolegica Luisa Malvestiti i ja prikljucit cemo se ultramaratonu u Santiagu di Campostela, gdje cemo s još cetiri maratonke istrcati trasu dugu 800 kilometara. Naime, na inicijativu Luise i mene, nas šest žena ukljucilo se u utrku, s time da ce se novac s ultramaratona moci uplacivati u zakladu "Trka u roza" a koji je namijenjen ranom otkivanju raka maternice, objašnjava najbrža i najizdržljivija žena u povijesti rovinjskog (a i šireg) sporta.


Podijeli: Facebook Twiter