Rovinjska luka druga po ljepoti na Mediteranu

Rovinjska luka u projektu je predstavljena kroz više segmenata (M. MIJOŠEK)
Rovinjska luka u projektu je predstavljena kroz više segmenata (M. MIJOŠEK)

Na adresu rovinjskog Eko muzeja "Batana", ovih je dana iz Francuske, konkretno iz Fédération du Patrimoine Maritime Méditerranéen (Federacija pomorske baštine Mediterana), stiglo još jedno vrijedno priznanje. Ovog su puta članovi Udruge i Eko muzeja surađujući s Lučkom upravom grada Rovinja i kroz projekt pod imenom "Rovinjska luka - Jadranski biser", u oštroj konkurenciji od stotinjak kandidiranih, na račun ljepote i povijesne znamenitosti svoje luke, dobili srebro. Rovinjska je luka time definirana i kao druga po ljepoti na Mediteranu. Prvom je naime, proglašena talijanska luka Cesenatico.

- Cilj našeg sudjelovanja u prestižnom projektu pod imenom

Mémoire des Ports de Méditerranée bilo je predstaviti maritimnu kulturu grada Rovinja i njegove ribarske luke i to kroz prizmu male lokalne ribarske barke - batane. Ono što smo željeli prikazati, a visoki plasman dokaz je i da smo u tome uspjeli, to je da rovinjska luka i danas živi svoju prošlost i dugu bogatu tradiciju, rekao nam je Marino Budicin, jedan od inicijatora i osnivača Eko muzeja "Batana", koji je ujedno, kao povjesničar, bio zadužen za tekstualni dio projekta i objašnjenje povijesne uloge i značaja rovinjske luke. On smatra i da je ovako visokom plasmanu projekta o ljepoti i značaju rovinjske luke doprinijela i činjenica da je riječ o "živom projektu".

- Projekt rovinjske luke, pokazao je da ona diše i živi sa svojim stanovnicima. Luka je fokusirana i predstavlja centar oko kojeg se grad i život vrti. Jer, iz kojeg god smjera dođete, koju god stranu svijeta izaberete, svi putovi, ako je riječ o centru grada - vode u luku, pojašnjava prof. Budicin. Dodao je  da je svaka tradicijska luka živa sve dok u njoj žive nositelji njezinih vrijednosti, a to je lokalno stanovništvo. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter