Rovinjska kužina na Trgu maršala Tita

Kuhinja/kuća o batani
Kuhinja/kuća o batani

Otvaranjem kuće/kuhinje batana na Trgu maršala Tita Rovinjci su dobili centralno mjesto okupljanja u ove dane svetkovanja. Ovaj se potez - da se na jednom mjestu objedini tradicija te predstavi glazba, običaji, arhitektura i gastronomija Rovinja - pokazao punim pogotkom.

Već prvog dana stolovi i štandovi bili su krcati ljudima, a sa štednjaka u unutrašnjosti kuće opremljene do najsitnijih detalja tradicionalnim posuđem i priborom, pa čak i zavjesama i starinskim tapetama, širio se miris pržene ribe, svježeg kupusa i svih onih začina koji se upotrebljavaju u "bakinoj maneštri".

U svemu tome, uz žmuj dobroga vina i fritule za kraj objeda, moglo se guštati po cijeni od 25 kuna po glavi il' tanjuru. Da ne bude zabune, jelovnici se mijenjaju svakog dana pa će ovisno o sreći svi posjetitelji uličnog/gradskog događanja objedinjenog pod nazivom "Blagdani u kući batane: za stolom i uz glazbu" dobiti prigodu kušati jela naših starih, koje će spravljati glavni kuhar Sergio Ferarra i njegovi pomagači.

Bit će tu maneštre od verdure, polpeta, friganih menula sa zeljem i krumpirom, tartina s bakalarom na bijelo, ribe na savor, brudeta i palente, fritaje s kobasicama, svinjskog pečenja s krumpirom i špinatom te raznih maneštra, jote i njoka s fužima.

Slična je situacija i s glazbom. Tko će koga slušati i gledati teško je predvidjeti iako, ruku na srce, raspored postoji. No, da bi ga se detaljno proučilo potrebno je vrijeme jer nastupa više od dvjesto izvođača.

Rovinjci zato i vele, treba samo izaći na trg i uživati. A mogućnost da se to učini je dvojaka. Ili dopodne u vremenu od 10 do 12.30, ili poslijepodne od 17 do 19.30 sati, i tako sve do Sveta tri kralja. Šansu svakako treba iskoristiti, jer kažu mi oni vremešniji Rovinježi - ovakva su događanja na trgu, s kućicama i zabavom za djecu i sve one koji se mladima osjećaju, u modi bila gotovo prije pola stoljeća. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter